ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Kahramanmaraş Depremi Sonrasında Çocuk/Ergen Psikiyatristlerinde Travma Sonrası Stres Bozukluğu, İkincil Travmatik Stres ve Tükenmişliğin İncelenmesi
Berhan Akdağ, Seda Seda Bozduman çelebi, Fethiye Kılıçaslan

Seda Bozduman Çelebi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, İstanbul, Türkiye e-mail: sedabozduman@gmail.com                                             

Kahramanmaraş Depremi Sonrasında Çocuk/Ergen Psikiyatristlerinde Travma Sonrası Stres Bozukluğu, İkincil Travmatik Stres ve Tükenmişliğin İncelenmesi                            

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2023 Kahramanmaraş depreminden etkilenen bölgelerde çalışan çocuk/ergen psikiyatristleri arasında travma sonrası stres bozukluğu, ikincil travmatik stres ve tükenmişlik belirtilerini incelemektir.

Yöntemler: Temmuz 2024 ve Eylül 2024 tarihleri arasında “deprem bölgesi” olarak belirlenen şehirlerde çalışan çocuk/ergen psikiyatristleri ile çevrimiçi bir anket gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Kopenhag Tükenmişlik Envanteri (KTE), İkincil Travmatik Stres Ölçeği (İTSÖ) ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu–Kısa Ölçeğini (TSSB–KÖ) yanıtlamıştır.

Bulgular: Çalışma kohortunu, yaş ortalaması 33,59 ± 6,28 yıl olan ve %80,5'i kadınlardan oluşan 41 çocuk/ergen psikiyatristi oluşturmaktadır. Katılımcıların %48,8'i orta ila yüksek düzeyde tükenmişlik yaşadığını bildirirken, %63,4'ü orta ila şiddetli ikincil travmatik stres semptomları göstermiştir. TSSB–KÖ skorları, hem İTSÖ (r = 0,802, p <0,001) hem de KTE skorları ile pozitif ilişkilidir (r = 0,334, p = 0,033). Benzer şekilde, KTE ve İTSÖ skorları arasında pozitif bir korelasyon gözlenmiştir (r = 0,432, p = 0,005).

Sonuç: Deprem gibi olaylardan kaynaklanan kendi travmatik deneyimlerinin yanı sıra travmatize çocuklarla çalışmak, çocuk ve ergen psikiyatristleri arasında ikincil travmatik stres ve tükenmişlik riskini artırabilir. Bu değişkenler arasındaki bağlantıları araştırmak için daha büyük örneklemlerle daha kapsamlı boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar kelimeler: Çocuk/ergen psikiyatristleri, deprem, ikincil travmatik stres, TSSB, tükenmişlik                      

Investigating Posttraumatic Stress Disorder, Secondary Traumatic Stress, and Burnout in Child/Adolescent Psychiatrists After Kahramanmaras Earthquake

Abstract

Aim: The purpose of this study was to examine the symptoms of posttraumatic stress disorder (PTSD), secondary traumatic stress, and burnout among child/adolescent psychiatrists working in areas affected by the 2023 Kahramanmaraş earthquake in Türkiye.

Methods: Between July 2024 and September 2024, an online survey was conducted with child/adolescent psychiatrists working in cities designated as “earthquake zones." The participants completed the Copenhagen Burnout Inventory (CBI), the Secondary Traumatic Stress Scale (STSS), and the Posttraumatic Stress Disorder–Short Scale (PTSD–SS).

Results: The study cohort consisted of 41 child/adolescent psychiatrists, with an average age of 33.59 ± 6.28 years, and 80.5% were female. Among the participants, 48.8% reported experiencing moderate to high levels of burnout, while 63.4% indicated moderate to severe symptoms of secondary traumatic stress. PTSD–SS scores were positively correlated with both STSS scores (r = 0.802, p <0.001) and CBI scores (r = 0.334, p = 0.033). A similar relationship was observed between STSS scores and CBI scores (r = 0.432, p = 0.005).

Conclusion: Working with traumatized children, along with their own traumatic experiences from events like earthquakes, can heighten the risk of secondary traumatic stress and burnout among child/adolescent psychiatrists. More extensive longitudinal studies with larger samples are necessary to investigate the connections between these variables.

Keywords: Child/adolescent psychiatrists, earthquake, secondary traumatic stress, PTSD, burnout                  

Dicle Med J  2024; 51 (4): 565-572

Doi: 10.5798/dicletip.1608133

 

Cilt 51, Sayı 4 (2024)