Murat Özer, Selçuk Doğan
Murat Özer, Division of Pediatric Allergy and Immunology Ordu Training and Research Hospital Ordu, Turkey e-mail: drmuratozer@yahoo.com
Evaluation of Sleep Quality in Infants with Atopic Dermatitis and Their Mothers
Abstract
Aim: Atopic dermatitis (AD) is a chronic skin disease with relapses that are frequently encountered in infants. The relationship between AD and infant sleep is not clearly known, but it is an essential area of research because sleep plays a vital role in infant development. In this study, we aimed to evaluate the sleep quality of infants with AD and their mothers admitted to the pediatric allergy and immunology outpatient clinic and to examine the relationship with disease severity.
Methods: Eighty patients diagnosed with AD between 1-12 months of age and their mothers constituted the patient group. A control group was formed with 80 healthy infants of the same age group. The BISQ-R (Brief Infant Sleep Questionnaire-Revised) was used to assess the sleep quality of the infants in the patient and control groups, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to determine the mothers' sleep quality.
Results: There was no statistically significant difference between the patient and control groups regarding age, gender, and maternal age. There was a statistically significant difference between the BISQ-R and PSQI scores of the patient and control groups (p=0.002, p=0.001, respectively). Infants and their mothers in the patient group had worse sleep quality compared to the control group. A moderate positive linear relationship was found between the objective SCORAD scores of the patients and the PSQI scores of the mothers (p: 0.04, r: 0.32). A highly negative linear relationship was found between the objective SCORAD scores of the patients and the BISQ-R scores (p < 0.001 r: -0.78). It was found that the presence of food allergy had a negative effect on infant and maternal sleep quality, whereas breastfeeding had a positive effect.
Conclusion: In this study, the presence of AD was found to negatively affect the sleep quality of the infant and the mother. As the severity of AD increases, the sleep quality of the infant and the mother is more negatively affected. AD patients with food allergies and their mothers should be monitored more closely for sleep disturbance. Encouraging mothers to breastfeed may positively affect infant and maternal sleep quality.
Keywords: Atopic dermatitis, infant, BISQ-R, PSQI.
Atopik Dermatit tanılı infant ve annelerinin uyku kalitesinin değerlendirilmesi
Öz
Amaç: Atopik dermatit (AD) infantlarda sıklıkla karşılaşılan, relapslar ile seyreden kronik bir deri hastalığıdır. AD ile infantın uykusu arasındaki ilişki net olarak bilinmemekte olup, uykunun bebek gelişiminde önemli bir rol oynaması nedeniyle önemli bir araştırma alanıdır. Bu çalışmada çocuk alerji ve immünoloji polikliniğine başvuran AD tanılı infant ve annelerinin uyku kalitelerinin değerlendirilmesi ve hastalık şiddeti ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: 1 ile 12 aylık AD tanısı alan 80 hasta ve anneleri hasta grubunu oluşturdu. Aynı yaş grubu 80 sağlıklı infant ile de kontrol grubu oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubundaki infantların uyku kalitesini değerlendirmek için “BISQ-R (Kısa Bebek Uyku Anketi-Revize)”; annelerin uyku kalitesinin değerlendirilmesi için “PUKI (Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi)” kullanıldı.
Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet ve anne yaşı açısından istatiksel anlamlı fark yoktu. Hasta ve kontrol gruplarının BISQ-R ve PUKI skorları arasında istatiksel anlamlı fark saptandı (sırası ile p = 0.002, p = 0.001). Hasta grubundaki infant ve annelerinin kontrol grubuna göre uyku kalitelerinin daha kötü olduğu görüldü. Hastaların objektif SCORAD skorları ile annelerin PUKI skorları arasında pozitif yönde orta düzeyde doğrusal bir ilişki saptandı (p: 0.04 r: 0.32). Hastaların objektif SCORAD skorları ile BISQ-R skorları arasında negatif yönde yüksek düzeyde doğrusal bir ilişki saptandı (p < 0.001, r: -0.78). İnfantın ve annenin uyku kalitesini besin alerjisi varlığının olumsuz, emzirmenin ise olumlu etkilediği saptandı.
Sonuç: Bu çalışmada AD varlığının, infantın ve annenin uyku kalitesini olumsuz etkilediği saptanmıştır. AD’nin şiddeti arttıkça infant ve annenin uyku kalitesi daha olumsuz etkilenmektedir. Besin alerjisi bulunan AD hastalarının ve annelerinin uyku bozukluğu açısından daha yakın izlenmesi gerekmektedir. Emzirmeye teşvik etmek infant ve annenin uyku kalitesini olumlu yönde etkileyebilir.
Anahtar kelimeler: Atopik dermatit, infant, BISQ-R, PUKI.
Dicle Med J 2024; 51 (4): 495-502
Doi: 10.5798/dicletip.1608077
Cilt 51, Sayı 4 (2024)
|