Dilek Geneş, Zeki Akkuş, Zafer Pekkolay, Alpaslan Kemal Tuzcu
Dilek Genes, Department of Adult Endocrinology, Dicle University Faculty of Medicine, 21280, Diyarbakır, Turkey e-mail: dilekgenes21@gmail.com
A Predictive Level of C-peptide for Glutamic Acid Decarboxylase Antibody Positivity in Autoimmune Diabetes
Abstract
Objective: Diabetes mellitus (DM) is one of the most prevalent chronic diseases and is considered a universal health issue. This study aimed to establish a C-peptide cut-off level to predict glutamic acid decarboxylase antibody 65 (GADA) positivity in autoimmune diabetes.
Methods: Designed as a retrospective methodological study, the study reviewed diabetic patients aged over 16 years who presented to adult internal medicine outpatient clinics between 2008 and 2022. The data were collected retrospectively from the hospital records. Patients were categorized into two groups according to GADA positivity, and their sensitivity and specificity were calculated for fasting C-peptide levels.
Results: GADA positivity was observed in 96 of a total of 343 patients. The group with antibody positivity was younger (p < .001), had lower C-peptide levels (p < .001) and higher HbA1c levels (p = .03). Thyroid antibody positivity was more common in this group (p = .009). Sensitivity was 80.2% and specificity was 72.5% for the optimal C-peptide level cut-off point of ≤ 1.35 ng/mL, which predicted GADA positivity.
Conclusion: GADA positivity was highly prevalent at a fasting C-peptide level cut-off point of ≤1.35 ng/mL. Hence, in clinical practice, GADA could be routinely examined in patients with a value below this level for accurate diagnosis and early initiation of treatment in autoimmune diabetes.
Keywords: Glutamic Acid Decarboxylase Antibody 65; C-peptide; Diabetes Mellitus; Autoimmune Diabetes
Otoimmün Diyabette Glutamik Asit Dekarboksilaz Antikor Pozitifliği İçin Prediktif bir C-peptid Düzeyi
Öz
Amaç: Diabetes mellitus (DM) en yaygın kronik hastalıklardan biridir ve evrensel bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Bu çalışmada otoimmün diyabette glutamik asit dekarboksilaz antikoru 65 (GADA) pozitifliğini öngörmek için bir C-peptid kesim noktasının belirlenmesi amaçlandı.
Yöntemler: Retrospektif metodolojik bir çalışma olarak tasarlanan çalışmada, 2008-2022 yılları arasında erişkin dahiliye polikliniklerine başvuran 16 yaş üstü diyabetli hastalar incelendi. Veriler hastane kayıtlarından retrospektif olarak toplandı. Hastalar GADA pozitifliğine göre iki gruba ayrılarak açlık C-peptid düzeylerine göre duyarlılık ve özgüllükleri hesaplandı.
Bulgular: Toplam 343 hastanın 96'sında GADA pozitifliği gözlendi. Antikor pozitifliği olan grup daha gençti (p < .001), daha düşük C-peptit seviyelerine (p < .001) ve daha yüksek HbA1c seviyelerine (p = .03) sahipti. Bu grupta tiroid antikor pozitifliği daha yaygındı (p = .009). GADA pozitifliğini öngören optimum C-peptid düzeyi kesim noktası olan ≤1.35 ng/mL için duyarlılık %80,2, özgüllük ise %72,5 olarak bulundu.
Sonuç: Açlık C-peptid seviyesi ≤1.35 ng/mL kesim noktasında GADA pozitifliği oldukça yaygındı. Bu nedenle klinik pratikte, otoimmün diyabette doğru tanı ve tedaviye erken başlanması için bu düzeyin altındaki hastalarda GADA'nın rutin olarak incelenmesi önerilebilir.
Anahtar kelimeler: Glutamik Asit Dekarboksilaz Antikoru 65; C-peptid; Diabetes Mellitus; Otoimmün Diyabet.
Dicle Med J 2024; 51 (4): 523-530
Doi: 10.5798/dicletip.1608100
Cilt 51, Sayı 4 (2024)
|