ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Impact of high triglyceride/high-density lipoprotein cholesterol ratio in non-st segment elevation myocardial infarction
Süleyman Akkaya, Kaya Özen

Süleyman Akkaya, Health Sciences University Gazi Yasargil Training and Research Hospital Cardiology Clinic, Diyarbakır, Turkey e-mail: slymnkky1982@gmail.com                                 

Impact of high triglyceride/high-density lipoprotein cholesterol ratio in non-st segment elevation myocardial infarction        

Abstract

Introductıon: Globally, cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death. Among these risk factors, dyslipidemia, hypertension, and diabetes mellitus (DM) are significant pathological disorders that lead to this illness. In addition to being a risk factor for cardiovascular disease, insulin resistance is a prevalent characteristic of metabolic syndrome, obesity, and diabetes mellitus. It has been demonstrated that the triglyceride/HDL ratio is a valid indicator of insulin resistance.

In this study, we tried to emphasize the criticality of early intervention in NSTEMI patients by revealing whether the TG/HDL ratio indicating insulin resistance is different between NSTEMI and ST elevation myocardial infarction (STEMI) patients.

Methods: Patients admitted to a training and research hospital with a prediagnosis of acute coronary syndrome and diagnosed as having NSTEMI or STEMI were included in the study. Our study included 113 NSTEMI and 166 STEMI patients.

Results: In NSTEMI patients, the mean HDL value was 39 (25-65) mg/dl, the mean LDL value was 105 (29-244) mg/dl, the mean T. cholesterol value was 180 (78-356) mg/dl, and the mean triglyceride value was 136 (37-360) mg/dl. When NSTEMI patients were compared with STEMI patients in terms of TG/HDL ratio, NSTEMI patients were significantly higher. (p:0.027; p<0.005).

Conclusıon: Increased TG/HDL ratios are one measure of insulin resistance. The TG/HDL ratio is elevated in NSTEMI patients, according to our research. Therefore, we can help reduce morbidity and mortality by planning early intervention in NSTEMI patients with high TG/HDL ratios.

Keywords: acute coronary syndrome, Non-ST segment elevation myocardial infarction, ST elevation myocardial infarction, Triglyceride, high density lipoprotein                   

Yüksek trı̇glı̇serı̇t/yüksek yoğunluklu lı̇poproteı̇n kolesterol oranının non-st segment yükselmelı̇ mıyokard enfarktüsünde etkı̇sı̇

Öz

Giriş: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) dünya çapında en yaygın ölüm nedenidir. Bu risk faktörleri arasında diabetes mellitus (DM), hipertansiyon ve dislipidemi bu hastalığa neden olan önemli patolojik durumlardır. İnsülin direnci metabolik sendrom, obezite ve DM'nin ortak bir özelliğidir ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalık için bir risk faktörüdür. Trigliserit/HDL oranının insülin direncinin güvenilir bir belirteci olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, insülin direncini gösteren TG/HDL oranının NSTEMI ve ST yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) hastaları arasında farklı olup olmadığını ortaya koyarak NSTEMI hastalarında erken müdahalenin kritikliğini vurgulamaya çalıştık.

Yöntemler: Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne akut koroner sendrom ön tanısı ile başvuran ve NSTEMI ve STEMI tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmamıza 113 NSTEMI ve 166 STEMI hastası dâhil edilmiştir.

Bulgular: NSTEMI hastalarında ortalama HDL değeri 39 (25-65) mg/dl, ortalama LDL değeri 105 (29-244) mg/dl, ortalama T. Kolesterol değeri 180 (78-356) mg/dl ve ortalama Trigliserid değeri 136 (37-360) mg/dl idi. NSTEMI hastaları ile STEMI hastaları TG/HDL oranı açısından karşılaştırıldığında, NSTEMI hastalarının TG/HDL oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p:0.027; p<0.005).

Sonuç: Yüksek TG/HDL oranı insülin direncini gösteren bir parametredir. Çalışmamız NSTEMI hastalarında TG/HDL oranının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, TG/HDL oranı yüksek olan NSTEMI hastalarında erken müdahale planlayarak morbidite ve mortalitenin azaltılmasına yardımcı olabiliriz.

Anahtar kelimeler: Akut koroner sendrom, ST segment yükselmesiz miyokard enfarktüsü, ST yükselmeli miyokard enfarktüsü, Trigliserid, Yüksek yoğunluklu lipoprotein.             

Dicle Med J  2024; 51 (3): 351-359

Doi: 10.5798/dicletip.1552487

Cilt 51, Sayı 3 (2024)