İrem Akpolat, Fatma Çelik
İrem Akpolat, Diyarbakır Memorial Hastanesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyarbakır, Türkiye e-mail: iremakpolat7@gmail.com
Evaluation of Nutritional Status of Elite Young Athletes
Abstract
Background: This research was carried out with 24 young elite athlete aged 15-22 years during the Olympic camp.
Objectives: The aim of this theses is to determine the eating habits of elite athletes.
Methods: Different type of questionnaires received their approvals about eating habits were applied to elite young athletes.
Results: 25% of athletes had three meals, 25% of athletes had two meals and remains had only one meals. In our research, when the total SBİTÖ (Attitude Scale Towards Healthy Eating) and the mean of lower dimensions’ scores of young athletes were examined, the following issues were observed; the total SBİTÖ score was 70,75 generally for the young athletes and this score was evaluated as higher. This rate was 77,55 (p=0,032) for men, which was higher than women, and it had statistically significant meaning. Once again lower dimension of positive nourishment for men (20.09) was higher than women and it had statistically significant meaning (p=0,005), too. Similar to other studies, cheese, eggs, vegetables-fruits, meat, eggs, legumes, white bread, beverage, tea were the most consumed foods in this study.
Conclusions: Although our study group is elite athletes and participated in world-class competitions, it was observed that they did not receive expert opinion on nutrition and did not have adequate and balanced nutrition. It is considered that beneficial results can be obtained by keeping the universe of the research wider and reaching more individuals. As similar studies are added to the literature, they would be important in terms of being a source for research on the young population.
Keywords: Nutrition, elite athletes, SBİTÖ, BMI.
Elit Genç Atletlerin Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
Öz
Giriş: Bu araştırma olimpik kamp sürecinde 15-22 yaş aralığında olan 24 genç elit atletin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Amaç: Elit atletlerin beslenme alışkanlıklarını ve sporcuların beslenmeye ilişkin tutumlarını belirleyip değerlendirmek amaçlanmıştır.
Yöntemler: Elit genç sporculara ‘Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ’ uygulanmış. Katılımcıların besin tüketim sıklıkları ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları alınmıştır. Elde edilen veriler çeşitli istatistik yöntemlerle değerlendirilmiştir
Bulgular: Genel olarak sporcuların sadece % 25’ inin 3 ana öğün tükettiği, % 25’nin 2 ana öğün ve % 50’sinin de bir ana öğün tükettiği belirlenmiştir. Çalışmamızda genç atletlerin toplam Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği ( SBİTÖ) ve alt boyutlarının puan ortalamaları incelendiğinde; toplam SBİTÖ puanı 70,75 olup yüksek bulunmuştur. Bu oran erkeklerde 77,55(p=0,032) olup kadınların oranından daha yüksektir ve istatistiksel olarak da önemlidir. Yine erkeklerde olumlu beslenme alt boyut oranı (20.09) kadınların oranından daha yüksek olup önemlidir (p=0,005). Bu çalışmada, diğer çalışmalara benzer olarak en fazla tüketilen besinler peynir, yumurta, sebze-meyve, et-yumurta-kuru baklagiller, beyaz ekmek, içecek çay şeklindedir.
Sonuçlar: Çalışma grubumuz, elit sporcular olup dünya çapında müsabakalara katılmalarına rağmen, beslenme konusunda uzman görüşü almadıkları, yeterli ve dengeli beslenmedikleri görülmüştür. Ülkemizde genç elit sporcuların beslenmesi ile ilgili verilerin yeterli olmadığı, araştırmanın evrenini daha geniş tutarak ve daha fazla bireye ulaşarak yararlı sonuçlar elde edilebileceği değerlendirilmekte ve bu çalışmanın yapılacak çalışmalara kaynak olacağı öngörülmektedir.
Anahtar kelimeler: Beslenme, elit atlet, SBİTÖ, BKİ
Dicle Med J 2023; 50 (2): 255-268
Doi: 10.5798/dicletip.1313413
Cilt 50, Sayı 2 (2023)
|