Alevtina Ersoy, Ceyda Tanoğlu
Alevtina Ersoy, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Erzincan, Türkiye e-mail: alevtina_ersoy@hotmail.com
Evaluation of The Platelet Indices In Patients With Multiple Sclerosis and Their Relationship With Clinical Findings
Abstract
Objective: Although the role of platelets in the pathogenesis of multiple sclerosis (MS) has not been clarified yet, some studies have pointed that platelet activity increased in MS patients. Measurement of platelet indices might be an easy and fast method for evaluation of platelet activity. In this study, we aimed to evaluate platelet indices in MS patients and their relationship with clinical findings.
Method: 126 MS patients and 127 age- and sex-matched controls were included. The leukocyte, neutrophil, lymphocyte, platelet (PLT) counts, mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), plateletcrit (PCT), and their ratios of the MS patients were compared to data in the control group, and the relationships with MS clinical findings were evaluated.
Results: While white blood cells counts were lower in the MS group compared to the control group; MPV, PDW, PDW/PLT, PLT index, platelet-lymphocyte ratio (PLR), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), and platelet-neutrophil ratio (PNR) values were significantly higher. Leukocyte, lymphocyte, and neutrophil levels were significantly lower, while PLR and PNR values were found to be significantly higher in the treatment group than the non-treatment group. There was no significant difference between the MS groups in terms of MPV, PDW, PDW/PLT, NLR, and PLT index.
Discussion-Conclusion: In this study, it has been shown that platelet activity is increased in MS patients, and it can be detected through platelet parameters in hemogram, and not affected by disease-modifying therapy (DMT). In addition, it was determined that NLR values did not decrease despite immunomodulator treatment. The presence of chronic platelet activation and inflammation makes the use of antiplatelet drugs a potential treatment for MS.
Keywords: Multiple Sclerosis, Platelet Indices, Platelet Activity.
Multipl Skleroz Hastalarında Trombosit Endekslerinin ve Klinik Bulgular ile İlişkilerin Değerlendirilmesi
Öz
Giriş ve Amaç: Multipl skleroz (MS) patogenezinde trombositlerin rolü, henüz tam olarak aydınlatılmamakla birlikte çeşitli çalışmalarda trombosit aktivitesinin artmış olduğu ileri yöntemlerle gösterilmiştir. Klinik pratikte trombosit aktivitesi ile ilgili bilgi verecek kolay ve hızlı yöntem, trombosit endekslerinin hesaplaması olabilir. Biz bu çalışmada, MS hastalarında trombosit endekslerini ve onların klinik bulgularla ilişkilerini değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: Çalışmaya, 126 MS hastası ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 127 kontrol birey dahil edilmiştir. Multipl skleroz hastalarının lökosit, nötrofil, lenfosit, trombosit (PLT) sayıları, ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW), plateletkrit (PCT) ve bu değerlerin oranları kontrol grubundaki veriler ile karşılaştırılmış, MS klinik bulguları ile ilişkileri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Multipl skleroz grubunda kontrol grubuna göre lökosit, lenfosit ve nötrofil sayısı düşük, MPV, PDW, PDW/PLT, PLT indeksi, platelet lenfosit oranı (PLR), nötrofil lenfosit oranı (NLR) ve platelet nötrofil oranı (PNR) değerleri anlamlı yüksek bulunmuştur. Tedavi alan MS grubunda lökosit, lenfosit ve nötrofil değerleri MS tedavisi almayan gruba göre anlamlı düşük, PLR ve PNR değerleri anlamlı yüksek saptanmıştır. MPV, PDW, PDW/PLT, NLR ve PLT indeksi açısından tedavi alan ve almayan MS grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır.
Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada MS hastalarında trombosit aktivitesinin artmış olduğu, bu aktivitenin hemogramdaki trombosit parametreleri ile tespit edilebildiği ve modifiye edici tedaviden (DMT) etkilenmediği gösterilmiştir. Ayrıca, immünomodulatör tedaviye rağmen NLR değerlerinin azalmadığı tespit edilmiştir. Kronik trombosit aktivasyonun ve enflamasyonun olması antiplatelet ilaçlarının kullanımı MS için potansiyel bir tedavi yaklaşımını gerekli kılmaktadır.
Anahtar kelimeler: Multipl Skleroz, Trombosit Endeksleri, Trombosit Aktivitesi
Dicle Med J 2022; 49 (1): 151-158
Doi: 10.5798/dicletip.1086331
Cilt 49, Sayı 1 (2022)
|