Özgen Ahmet Yıldırım, Kerem Poyraz, Erkan Erdur, Canan Can, Cihan Gündoğan, Halis Yerlikaya, Mehmet Serdar Yildirim, Yunus Güzel, Halil Kömek
Ozgen Ahmet Yildirim, Gazi Yasargil Training and Research Hospital Department of Internal Medicine, Division of Medical Oncology Diyarbakir, Turkey, 21070 e-mail: ozgenayildirim@gmail.com
Evaluation of caregiver burden and quality of life in metastatic prostate cancer patients; Effects of clinical and socioeconomic factors
Abstract
Objective: To investigate the caregiver burden and quality of life (QoL) of patients with metastatic prostate cancer and, to evaluate the relationship between questionnaire results and medical, socioeconomic, disease and treatment related factors of the patients.
Methods: One hundred twenty one metastatic prostate cancer patients, and caregivers were enrolled in this cross-sectional study. Patients with metastatic prostate cancer who had at least one bone, lymph node or visceral metastasis who had undergone androgen deprivation or chemotherapy treatments for at least 3 months were included. Short Form 36 (SF-36) questionnaires and Zarit caregiver burden interviews (ZCBI) were conducted with patients and their caregivers seperately. Patients’ disease, treatment, socioeconomic and caregiver related factors were recorded respectively.
Results: Patients’ comorbidities, ECOG score, presence and quantity of bone or visceral metastasis, bone related events, receiving palliative radiotherapy and chemotherapy, using public transportation resulted in lower SF-36 and higher ZCBI results (p<0.001– p=0.049). Obligation to live in rented houses were correlated with lower SF-36 physical function results (p=0.043). Condition of the caregiver being from distant relatives resulted in a lower SF-36 score (p=0.01 - p=0.043). Moderate to strong negative correlation was detected between ZCBI and all SF-36 results (p<0.001, r:-646 to-749). In ZCBI, score over 47 resulted with 69.57% sensitivity and 65.52% specificity (AUC =0.671, p =0.008).
Conclusion: QoL was directly related to caregiver burden. Factors such as patient comorbidities, bone metastasis and related situations, ECOG score, presence of visceral metastasis, undergoing chemotherapy, low socioeconomic status negatively affect the quality of life of patients and caregiver burden. If these factors can be monitored, the care and quality of life of these patients can be improved.
Keywords: Caregiver burden, quality of life, prostate cancer
Metastatik prostat kanserli hastalarda bakıcı yükü ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi; Klinik ve sosyoekonomik faktörlerin etkileri
Öz
Amaç: Metastatik prostat kanserli hastaların bakım veren yükünü ve yaşam kalitesini (QoL) araştırmak ve anket sonuçları ile hastaların tıbbi, sosyoekonomik, hastalık ve tedavi ile ilgili faktörleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek.
Yöntemler: Bu kesitsel çalışmaya yüz yirmi bir metastatik prostat kanserli hasta ve bakım verenler dahil edildi. En az bir kemik, lenf nodu veya viseral metastazı olan, en az 3 aydır androjen deprivasyon veya kemoterapi tedavisi gören metastatik prostat kanserli hastalar dahil edildi. Hastalar ve bakım verenleri ile ayrı ayrı Kısa Form 36 (SF-36) anketleri ve Zarit bakıcı yükü görüşmeleri (ZCBI) yapılmıştır. Hastaların hastalığı, tedavisi, sosyoekonomik ve bakım verenle ilgili faktörler sırasıyla kaydedildi.
Bulgular: Hastaların komorbiditeleri, ECOG skoru, kemik veya viseral metastaz varlığı ve miktarı, kemikle ilgili olaylar, palyatif radyoterapi ve kemoterapi almaları, toplu taşıma kullanmaları SF-36'nın daha düşük ve ZCBI sonuçlarının daha yüksek olmasına neden oldu (p<0,001- p=0,049) . Kiralık evlerde yaşama zorunluluğu, daha düşük SF-36 fiziksel fonksiyon sonuçları ile korele idi (p=0.043). Bakım verenin uzak akrabadan olması, KF-36 puanının daha düşük olmasına neden oldu (p=0.01 - p=0.043). ZCBI ve tüm SF-36 sonuçları arasında orta ila güçlü negatif korelasyon saptandı (p<0,001, r:-646 ila-749). ZCBI'da 47'nin üzerindeki puan, %69,57 duyarlılık ve %65.52 özgüllük ile sonuçlandı (AUC =0.671, p =0.008).
Sonuç: Yaşam kalitesi, bakım verenin yükü ile doğrudan ilişkilidir. Hasta komorbiditeleri, kemik metastazı ve ilişkili durumlar, ECOG skoru, viseral metastaz varlığı, kemoterapi uygulanması, düşük sosyoekonomik durum gibi faktörler hastaların yaşam kalitesini ve bakım verenin yükünü olumsuz etkilemektedir. Bu faktörlerin monitorizasyonu sağlanabilir ise, bu hastaların bakımı ve yaşam kaliteleri artırılabilir.
Anahtar kelimeler: Bakıcı yükü, yaşam kalitesi, prostat kanseri.
Dicle Med J 2021; 48 (4): 770-781
Doi: 10.5798/dicletip.1037634
Cilt 48, Sayı 4 (2021)
|