Gamze Öztürk, Müzeyyen Aslaner Ak, Sehmus Ertop
Müzeyyen Aslaner Ak, Zonguldak Bulent Ecevit University Faculty of Medicine Department of Hematology 67600 Esenköy Zonguldak, Turkey e-mail: drmaslaner@hotmail.com
The Association Between Weight Loss and Platelet Markers in Morbidly Obese Patients
Abstract
Objective: To examine the association of weight loss achieved through obesity treatment with platelet number and markers (mean platelet volume, MPV; plateletcrit, PCT; platelet/lymphocyte ratio, PLR; and platelet distribution width, PDW) in morbidly obese patients.
Methods: A total of 300 patients diagnosed with morbid obesity between 2017 and 2019 were included in this retrospective study. Weight at baseline and 6 months, body mass index (BMI), complete blood count (platelet, lymphocyte, plateletcrit, platelet/lymphocyte ratio, and platelet distribution width), and demographic data were evaluated.
Results: A total of 300 morbidly obese patients with a BMI ≥ 40 kg/m2 were included. A weight loss of ≥ 10% was considered “significant”, and a weight loss of < 10% was considered insignificant. A significant decrease in platelet number was found in association with weight loss (p < 0.05), as were the changes in PCT and PLR. These findings suggest that platelet markers PCT and PLR may be associated with the degree of weight loss.
Conclusion: Our results suggest that platelet markers simply obtained through a complete blood count may be utilized in the treatment and follow-up of obesity, which may lead to a number of different conditions such as coronary artery disease, cerebrovascular events, and myocardial infarction through predisposition to thrombosis.
Keywords: morbid obesity, plateletcrit, mean platelet volume, body mass index
Morbid Obez Hastalarda Kilo Kaybı ile Platelet Belirteçleri Arasındaki İlişki
Öz
Amaç: Morbid obez hastalarda, obezite tedavisi ile sağlanan kilo kaybının, platelet sayısı ve belirteçleri [ortalama platelet hacmi (MPV), platekrit (PCT), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve platelet dağılım genişliği (PDW)] arasındaki ilişkiyi araştırmak.
Yöntemler:Bu retrospektif çalışmaya, 2017- 2019 yılları arasında morbid obezite tanısı almış 300 hasta dahil edildi. Başlangıç ve 6.aydaki kilo, beden kitle indeksi (BKİ), tam kan sayımları (platelet, lenfosit, platekrit, platelet/lenfosit oranı ve platelet dağılım genişliği) ile demografik verileri incelendi.
Bulgular: Bu çalışmada BKİ 40 ve üzeri olan toplam 300 morbid obez hasta kaydedildi. Çalışmaya alınan morbid obez hastalardan, kilosunun %10 ve daha fazlasını kaybedenler “anlamlı”, %10’dan azını kaybedenler ise “anlamsız” grub olarak adlandırıldı. İstatistiksel analizde platelet sayılarında kilo kaybıyla kaydedilen düşme istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) saptanırken; PCT sayısı ve PLR’deki değişim de istatiksel açıdan anlamlı saptandı. Bu da platelet göstergelerinden olan PCT ve PLR’nin kilo kaybının derecesi ile ilişkili olabileceğini gösterdi.
Sonuç: Bu çalışma, basit bir test olan hemogramdaki platelet belirteçlerinin; tromboza yatkınlık oluşturarak koroner arter hastalığı, serebrovasküler olay, miyokard enfarktüsü gibi pek çok hastalığa neden olan obezitenin takip ve tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir.
Anahtar kelimeler: morbid obezite, platekrit, ortalama platelet hacmi, beden kitle indeksi.
Dicle Med J 2021; 48 (4): 754-760
Doi: 10.5798/dicletip.1037628
Cilt 48, Sayı 4 (2021)
|