ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - The Association Between Weight Loss and Platelet Markers in Morbidly Obese Patients
Gamze Öztürk, Müzeyyen Aslaner Ak, Sehmus Ertop

Müzeyyen Aslaner Ak, Zonguldak Bulent Ecevit University Faculty of Medicine Department of Hematology 67600 Esenköy Zonguldak, Turkey e-mail: drmaslaner@hotmail.com

The Association Between Weight Loss and Platelet Markers in Morbidly Obese Patients

Abstract

Objective: To examine the association of weight loss achieved through obesity treatment with platelet number and markers (mean platelet volume, MPV; plateletcrit, PCT; platelet/lymphocyte ratio, PLR; and platelet distribution width, PDW) in morbidly obese patients.

Methods: A total of 300 patients diagnosed with morbid obesity between 2017 and 2019 were included in this retrospective study. Weight at baseline and 6 months, body mass index (BMI), complete blood count (platelet, lymphocyte, plateletcrit, platelet/lymphocyte ratio, and platelet distribution width), and demographic data were evaluated.

Results: A total of 300 morbidly obese patients with a BMI ≥ 40 kg/m2 were included. A weight loss of ≥ 10% was considered “significant”, and a weight loss of < 10% was considered insignificant. A significant decrease in platelet number was found in association with weight loss (p < 0.05), as were the changes in PCT and PLR. These findings suggest that platelet markers PCT and PLR may be associated with the degree of weight loss.

Conclusion: Our results suggest that platelet markers simply obtained through a complete blood count may be utilized in the treatment and follow-up of obesity, which may lead to a number of different conditions such as coronary artery disease, cerebrovascular events, and myocardial infarction through predisposition to thrombosis.

Keywords: morbid obesity, plateletcrit, mean platelet volume, body mass index

 

Morbid Obez Hastalarda Kilo Kaybı ile Platelet Belirteçleri Arasındaki İlişki

Öz

Amaç: Morbid obez hastalarda, obezite tedavisi ile sağlanan kilo kaybının, platelet sayısı ve belirteçleri [ortalama platelet hacmi (MPV), platekrit (PCT), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve platelet dağılım genişliği (PDW)] arasındaki ilişkiyi araştırmak.

Yöntemler:Bu retrospektif çalışmaya, 2017- 2019 yılları arasında morbid obezite tanısı almış 300 hasta dahil edildi. Başlangıç ve 6.aydaki kilo, beden kitle indeksi (BKİ), tam kan sayımları (platelet, lenfosit, platekrit, platelet/lenfosit oranı ve platelet dağılım genişliği) ile demografik verileri incelendi.

Bulgular: Bu çalışmada BKİ 40 ve üzeri olan toplam 300 morbid obez hasta kaydedildi. Çalışmaya alınan morbid obez hastalardan, kilosunun %10 ve daha fazlasını kaybedenler “anlamlı”, %10’dan azını kaybedenler ise “anlamsız” grub olarak adlandırıldı. İstatistiksel analizde platelet sayılarında kilo kaybıyla kaydedilen düşme istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) saptanırken; PCT sayısı ve PLR’deki değişim de istatiksel açıdan anlamlı saptandı. Bu da platelet göstergelerinden olan PCT ve PLR’nin kilo kaybının derecesi ile ilişkili olabileceğini gösterdi.

Sonuç: Bu çalışma, basit bir test olan hemogramdaki platelet belirteçlerinin; tromboza yatkınlık oluşturarak koroner arter hastalığı, serebrovasküler olay, miyokard enfarktüsü gibi pek çok hastalığa neden olan obezitenin takip ve tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar kelimeler: morbid obezite, platekrit, ortalama platelet hacmi, beden kitle indeksi.

Dicle Med J  2021; 48 (4): 754-760

Doi: 10.5798/dicletip.1037628

Cilt 48, Sayı 4 (2021)