Faruk Omer Odabas, Ali Ulvi Uca
Faruk Ömer Odabaş, University of Health Sciences, Konya Health Application and research center, Department of Neurology, Konya,Turkey, e-mail: fodabas2002@yahoo.com
Abstract
Objective: To evaluate quality of life (QoL) of relatives taking care of patients with idiopathic Parkinson’s disease (IDP).
Methods: Sixty patients with IPD and 60 patients’ relatives were included into the study, and 50 healthy individuals consisted of the controls. In the study group, the Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS)scores and the Hoehn-Yahr Scale (HYS) stages were determined. Depression levels of the IPD patient’s relatives and the controls were measured using the Beck Depression Inventory (BDI), while pain and fatigue levels were found via the Visual Analogue Scale (VAS), and QoL was assessed with shorth form-36 (SF-36).
Findings: When the relatives of patients with IPD were compared with the controls, a statistically significance was found between pain, fatigue and depression levels and SF-36 physical and mental component scores. While a positive correlation was observed between patient’s UPDRS scores, and relatives’ BDI, pain and fatigue levels, a negative correlation was found between SF-36 component and SF-36 physical component scores in these groups.
Conclusions: Decreasing QoL significantly, IPD is a disorder affecting considerably both patients and their relatives’ lives and not only patients but also their relatives are influenced from the condition on a large scale. As the disease progresses, the influence becomes defined and an increase is seen in clinical findings while a decrease is witnessed in QoL of IPD patients and their relatives.
Keywords: Parkinson’s disease, load on patients’ relatives, quality of life, depression.
Parkinson Hastalarına Bakım Veren Bireylerde Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
Öz
Amaç: Parkinson hastalarına bakım veren bireylerde yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
Yöntemler: Vaka grubuna 60 idiopatik parkinson hastası ( İPH ) ile 60 bakım veren birey ve kontrol grubuna 50 sağlıklı birey dahil edildi. Hasta grubunda Birleşik Parkinson Hastalığı Derecelendirme Ölçeği (The Unified Parkinson's Disease Rating Scale –UPDRS ) skorları ve Hoehn-Yahr evreleri (HYE) belirlendi. İPH‘larına bakım verenlerin ve kontrol grubunun depresyon düzeyleri Beck Depresyon Ölçeği (BDİ) ile, ağrı ve yorgunluk düzeyleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile, yaşam kaliteleri shorth form-36 (SF-36) ile değerlendirildi.
Bulgular: İPH’ na bakım veren grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; ağrı, yorgunluk, depresyon düzeyleri, SF-36 fiziksel ve mental kompanent skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Hasta grubunda UPDRS skorları ile bakım verenlerin BDİ, ağrı ve yorgunluk düzeyleri ile pozitif yönde korelasyon, SF-36 mental kompanent skoru ve SF-36 fiziksel kompanent skoru ile negatif yönde korelasyon tespit edildi.
Sonuç: İPH; hasta ve bakım verenlerin hayatını önemli ölçüde etkileyen ve yaşam kalitesini anlamlı düzeyde düşüren bir hastalıktır. Hastalıktan sadece hastalar değil hasta yakınları ve bakım veren bireyler de önemli düzeyde etkilenmektedir. Bu etkilenme hastalığın ilerlemesi, klinik bulguların artışı ile belirginleşmekte ve hem hastalarda hem de bu hastalara bakım veren bireylerde yaşam kalitesini düşürmektedir.
Anahtar kelimeler: Parkinson hastalığı, bakım veren yükü, depresyon, yaşam kalitesi.
Dicle Med J 2018;45(2): 201-208
doi: 10.5798/dicletip.410262
Cilt 45, Sayı 2 (2018)
|