ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - The overview of women by age groups on the family planning and the evaluation of preferred methods: A Tertiary center experience
Hatice Yılmaz Dogru, Gülseren Oktay, Çiğdem Kunt İşgüder, Asker Zeki Özsoy, Bülent Çakmak, İlhan Bahri Delibaş, Nagehan Çeltek Yıldız

Hatice Yılmaz Doğru, Kaleardı Mahallesi Muhittin Fisunoğlu Caddesi Ali Şevki EREK Yerleşkesi Tıp Fakültesi-Merkez/Tokat, Türkiye Email: hatice_yilmaz47@hotmail.com

ABSTRACT

Objective: The aim of this study is to evaluate the ef­fect of age and education on family planning methods of women.

Methods: A total of 250 patients who were admitted with various gynecological complaints between April 2015-Au­gust 2015 were included in this study. Aged below 18 and pregnant were excluded from the study. The ques­tionnaire including the data of sociodemographic values and family planning methods usage was completed by face-to-face interview. Age, marital status, marriage du­ration, education, spouse’s education, occupation, and social security status were recorded. In addition, patients’ obstetric characteristics including first pregnancy age, parity, number of stillbirth, number of abortus, number of abortion, number of child, and number of undesired preg­nancy were recorded.

Results: Since coitus interruptus was the most preferred family planning method in all age groups, condom was found as the most used modern method. While coitus in­terruptus was the most frequent technique among prima­ry and secondary school graduated women, high school and university graduated women were preferred the co­itus interruptus and condom at the same ratio.

Conclusion: It is suggested that mother and baby health through planned pregnancy may be protected by age specific efficient family planning counseling to avoid un­desired pregnancy.

Key words: family planning, method, education

Yaş gruplarına göre kadınların aile planlamasına bakışları ve seçtikleri yöntemlerin değerlendirilmesi: Tersiyer tek merkez deneyimi

ÖZET

Amaç: Kadınların seçtikleri aile planlaması yöntemleri üzerine yaş ve eğitim durumunun etkisini araştırmaktır.

Yöntemler: Bu çalışmaya, Nisan 2015-Ağustos 2015 tarihleri arasında çeşitli jinekolojik yakınmalar nedeni ile başvuran 250 hasta dahil edildi. 18 yaş altı ve gebe olan kadınlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların sosyode­mografik verileri ve aile planlaması yöntemi kullanımı ile ilgili bilgileri içeren anket, hastalar ile yüz yüze görüşü­lerek dolduruldu. Hastaların yaş, evlilik durumu, evlilik süresi, eğitim durumu, eşinin eğitim durumu, meslek ve sosyal güvencesi kayıt edildi. Aynı zamanda, hastaların; ilk gebelik yaşı, gebelik sayısı, ölü doğum sayısı, düşük sayısı, kürtaj sayısı, yaşayan çocuk sayısı ve istenmeyen gebelik sayısını da içeren obstetrik özellikleri kayıt edildi.

Bulgular: Tüm yaş gruplarında geri çekme yöntemi en sık kullanılan yöntem olarak tespit edilir iken en fazla kul­lanılan modern yöntem ise kondom olarak tespit edildi. İlk ve orta okul mezunu olan kadınların en fazla kullandıkları yöntem geri çekme olarak tespit edilir iken, lise ve üniver­site mezunlarının geri çekme yöntemi ile kondomu aynı oranda kullandıkları tespit edildi.

Sonuç: Yaşa özel etkin bir aile planlaması danışmanlığı ile istenmeyen gebeliklerin önlenebileceği ve planlanmış gebelikler sayesinde de fetal ve maternal iyilik halinin ko­runabileceği kanaatindeyiz.

Anahtar kelimeler: aile planlaması, yöntem, eğitim

Dicle Med J  2016;43(3):413-418

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.03.0706

Cilt 43, Sayı 3 (2016)