ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Relationship between Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio and Prognosis in Patients with Deep Neck Space Infection
Engin Şengül, Musa Özbay, İsmail Topçu

Engin Şengül, Dicle Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği 21280, Diyarbakır-Türkiye Email: drenginsengul@gmail.com

ABSTRACT

Objective: The aim of this study was to demonstrate if there is any relation between the neutrophil-to-lym­phocyte ratio and prognosis in patients with deep neck space infections Methods: One hundred eight patients who were interned and treated due to deep neck infection in department of otolaryngology between January 2010 and January 2015 were analyzed. Demographics, clini­cal data, complications and treatment results of patients were evaluated. Pediatric patients between the age of 0 and 14, the patients who had only peritonsillary abscess, infection secondary to trauma were excluded from study. During follow-up and treatment duration the patients with deep neck infections were divided into two groups ac­cording to whether they had any complication (group 1) or not (group 2).

Results: Fourteen (13%) patients with deep neck in­fections had life-threatening complications whereas 94 (87%) did not have any complication during follow-up and treatment duration. The mean neutrophil-to-lymphocyte ratio in patients with complications was significantly high­er than the patients without any complications (p<0.05). Also a statistically significant difference was found in advanced age and mean neutrophil value evaluation (p <0.05). However there was no significant difference in mean lymphocyte value (p >0.05).

Conclusion: This study showed that the neutrophil-to-lymphocyte ratio can be used as a cheap, easily obtained and predictive prognostic factor in patients with deep neck infections.

Key words: Deep neck space infection, complication, neutrophil-to-lymphocyte ratio.

Derin Boyun Enfeksiyonlu Hastalarda Nötrofil/ Lenfosit Oranının Prognozla İlişkisi

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı, derin boyun enfeksiyonu olan hastaların nötrofil/lenfosit oranıyla prognozları ara­sında bir ilişki olup olmadığını göstermektir.

Yöntemler: Çalışmada Ocak 2010 ile Ocak 2015 yılla­rı arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş boyun Cerrahisi Kliniği’nde derin boyun enfeksiyonu tanısı alarak yatırılan ve tedavi edilen 108 hasta değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik dataları, komplikasyonları ve tedavi sonuçları ince­lendi. Çalışmaya, 0-14 yaş aralığındaki pediatrik hastalar, sadece peritonsiller apsesi olanlar ve travmaya sekonder gelişmiş enfeksiyonu olanlar dahil edilmedi. Derin boyun enfeksiyonlu hastalar, takip ve tedavileri esnasında haya­tı tehdit edici komplikasyon gelişen (2. grup) ve gelişme­yenler (1.grup) olarak iki ana gruba ayrıldı.

Bulgular: Derin boyun enfeksiyonlu hastalarımızın 14 (%13) ’ünde yaşamı tehdit edici komplikasyonlar gelişir­ken, 94 (%87) hastamızın ise tedavi ve takipleri esnasın­da herhangi bir ciddi komplikasyona rastlanmadı. Kompli­kasyon gelişen hastalarda ortalama nötrofil/lenfosit oranı komplikasyon gelişmeyen hastalara göre istatistiki olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). Ayrıca yapılan istatistiki analizde ileri yaş ve ortalama nötrofil miktarlarında da an­lamlı bir fark bulundu (p<0,05). Ortalama lenfosit miktarla­rında ise anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05).

Sonuç: Bu çalışma, nötrofil/lenfosit oranının derin boyun enfeksiyonlu hastalarda prognozun belirlenebilmesinde ucuz ve kolay elde edilebilir, öngörülebilir bir faktör olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar kelimeler: Derin boyun enfeksiyonu, komplikas­yon, nötrofil/lenfosit oranı

Dicle Med J  2016;43(1):126-129

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.01.0651

Cilt 43, Sayı 1 (2016)