Bekir Taşdemir, Zeki Dostbil, İlhan Sezgin
Bekir Taşdemir, Dicle Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye Email: drbkr@hotmail.com
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to compare the parotid (P) and submandibular (SM) glands uptake and excretion ratios of 99mTc-pertechnetate, which were calculated by using the backgrounds drawn on five different areas.
Methods: Ninety-eight P and 98 SM glands of totally 48 patients were included in the study. 99mTc-pertechnetate salivary gland scintigraphy was performed in all patients. Oral stimulation with lemon juice was made at 15th minute of the imaging. The 99mTc-pertechnetate uptake and excretion ratios of the P and SM glands were calculated separately without using any background, and by using the backgrounds drawn on wide frontal, narrow frontal, temporal, cervical and shoulder regions. These values were statistically compared with each other in pairwise manner.
Results: The radioactivity uptake and excretion ratios of the P and SM glands calculated without using any background correction were statistically different from that calculated by using any background correction. In addition, the radioactivity uptake and excretion ratios of the P and SM glands calculated by using the backgrounds drawn on five different areas were mostly found statistically different from each other (p<0.05).
Conclusion: Background correction is important during the calculation of the uptake and excretion ratios of P and SM glands. This study demonstrates that calculated uptake and excretion ratios of P and SM glands may differ according to the used background area.
Key words: Salivary gland scintigraphy, parotid gland, submandibular gland, salivary gland function, background correction
Tükürük bezi sintigrafisinde majör tükürük bezi fonksiyonları hesaplanmasında geri plan düzeltmesinin önemi
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, parotis (P) ve submandibuler (SM) bezlerin 5 farklı bölgeye çizilen geri planlar kullanılarak hesaplanan 99mTc-perteknetatı konsantre ve ekskrete etme oranlarını karşılaştırmaktır.
Yöntemler: Toplam 49 hastanın 98 P ve 98 SM bezi çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara 99mTc-perteknetat ile tükürük bezi sintigrafisi yapıldı. Görüntülemenin 15. dakikasında limon suyu ile oral stimülasyon gerçekleştirildi. Geri plan düzeltmesi yapılmaksızın ve geniş frontal, dar frontal, temporal, servikal ve omuz bölgesine çizilen geri planlar kullanılarak hesaplanan P ve SM bezlerin dolaşımdan 99mTc-perteknetatı tutma ve ekskrete etme oranları ayrı ayrı hesaplandı. Bu değerler ikili olarak istatistiksel olarak birbirleri ile karşılaştırıldı.
Bulgular: P ve SM bezlerin geri plan düzeltmesi yapılmaksızın hesaplanan radyoaktivite tutulum ve ekskresyon oranları, geri plan düzeltmesi yapılarak hesaplanan oranlardan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklı bulundu. Ayrıca beş farklı bölgeye çizilen geri planlara göre hesaplanan P ve SM bezlerin radyoaktiviteyi tutma ve ekskrete etme oranları çoğunlukla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklı bulundu (p<0,05).
Sonuç: P ve SM bezlerin perteknetatı tutma ve ekskrete etme oranlarını doğru hesaplamada geri plan düzeltmesi yapmak önemlidir. Bu çalışma P ve SM bezlerin perteknetatı tutma ve ekskrete etme oranlarının kullanılan geri plana göre değişebileceğini ortaya koymuştur.
Anahtar kelimeler: Tükürük bezi sintigrafisi, parotis bezi, submandibuler bez, tükürük bezi fonksiyonu, geri plan düzeltme
Dicle Med J 2015;42(4):459-466
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2015.04.0609
Cilt 42, Sayı 4 (2015)
|