Abdullah Oğuz, Ömer Uslukaya, Burak Veli Ülger, Ahmet Türkoğlu, Zübeyir Bozdağ
Abdullah Oğuz, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye Email: dragtiz@hotmail.com
ABSTRACT
Wandering spleen (WS) is a rare clinical condition resulting from an abnormally long splenic pedicle and the absence or weakening of the supporting splenic ligaments that help to hold the spleen stationary. WS is more commonly seen in females aged between 20 and 40 years. Congenital and acquired factors are reported as the predisposing factors for WS. Patients with WS may be asymptomatic, or may be evident with a painful abdominal mass or an acute abdomen due to gastrointestinal symptoms and torsion of the WS. The diagnosis of WS can be established incidentally or during the Ultrasonography (USG) or Computed Tomography (CT) explorations performed for other pathologies. A high index of suspicion aids in the diagnosis of WS. WS is mostly treated by surgery and splenopexy remains the method of choice. In the cases with persistent ischemia following detorsion, splenectomy should be performed either via laparoscopy or laparotomy. In the present report, we present a 37-year-old woman who presented with a wandering spleen causing ileus. The patient underwent laparoscopic splenectomy. Wandering spleen is a rare condition which should be suspected as a potential cause of ileus and acute abdomen.
Key words: Wandering spleen, ileus, treatment
İleusun nadir bir nedeni: Gezici dalak
ÖZET
Gezici dalak, dalağın uzun bir vasküler pedikül yapısı ile birlikte dalağı normal yerinde tutan peritoneal bağların yokluğu sonucu nadir görülen bir klinik tablodur. Yirmi ile kırk yaşlar arasındaki kadınlarda daha sık görülür. Konjenital ve edinilmiş faktörler etyolojide rol oynamaktadır. Klinik tablo asemptomatik olabileceği gibi bası sonucu gastrointestinal semptomlar ve torsiyon sonucu akut batına neden olan ağrılı abdominal bir kitle şeklinde de ortaya çıkabilir. Tanı tesadüfen veya başka patolojileri araştırırken yapılan ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik görüntülemelerle konulur. Şüpheci yaklaşım tanıya yardımcıdır. Tedavisi cerrahi olup splenopeksi ilk seçenek olmalıdır. Detorsiyon sonrası iskeminin devam etmesi durumunda, ya laparoskopik ya da laparotomi ile splenektomi yapılmalıdır. Bu makalede ileusa neden olan gezici dalağa sahip 37 yaşında bayan hasta sunulmaktadır. Laparaskopik splenektomi uygulanmıştır. Gezici dalak ileus ve akut karın sebepleri arasında düşünülmesi gereken nadir bir klinik tablo olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar kelimeler: Gezici dalak, ileus, tedavi
Dicle Med J 2015;42(1):111-113
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2015.01.0543
Cilt 42, Sayı 1 (2015)
|