ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Depressive symptoms in patients with systemic sclerosis: Association between clinical variables, functional status and the quality of life
Mustafa Akif Sarıyıldız, İbrahim Batmaz, Mahmut Budulgan, Levent Yazmalar, Mehmet Okçu, Mehmet Ali Ulu

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Diyarbakır, Türkiye Email: makifsariyildiz@hotmail.com

ABSTRACT

Objective: The aim of this study is to evaluate the rela­tionship between the depressive symptoms with disease-related variables, functional status and quality of life in patients with systemic sclerosis (SSc).

Material and methods: Forty patients diagnosed with SSc and 36 healthy control subjects were enrolled in the study. The demographic and clinical characteristics of the patients such as the Raynaud’s phenomenon, SSc sub­type, digital ulcers, gastrointestinal and lung involvement and disease activity were recorded. All patients were as­sessed using the Short Form-36 Quality of Life (SF-36 QoL) scale, the Health Assessment Questionnaire (HAQ) and the Beck Depression Inventory (BDI). Generalized pain and fatigue was assessed with the Visual Analogue Scale.

Results: The patients with SSc had significantly higher scores in the depressive symptoms in terms of the BDI score compared to the healthy control group. According to the results of Spearman’s analysis, there was a sig­nificantly correlation between the depressive symptoms with education level, generalized pain, dyspnea, disease activity score, gastroesophageal reflux, dysphagia, func­tional status, mental and physical score of the SF-36.

Conclusion: Depressive symptoms is enhanced in pa­tients with SSc. Depressive symptoms is especially asso­ciated with the generalised pain, disease activity, dyspha­gia, functional status, mental and quality of life in patients with SSc.

Key words: Systemic sclerosis, depressive symptom, pain, functional status, quality of life

Sistemik sklerozlu hastalarda depresif semptomlar: Klinik değişkenler, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi ile ilişkisi

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı sistemik sklerozlu (SS) hastalarda depresif semptomların hastalıkla ilişkili değiş­kenler, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi ile ilişkisini değerlendirmektir.

Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya SS tanısı alan 40 hasta ve 36 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hastaların reynaud fe­nomeni, SS alt tipi, dijital ülser, gastrointestinal ve akciğer tutulumu ve hastalık aktivitesi gibi klinik karakteristikleri kaydedildi. Tüm hastalara Short Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi skalası, sağlık değerlendirme anketi ve Beck Dep­resyon ölçeği dolduruldu. Yaygın ağrı ve yorgunluk görsel analog skala ile değerlendirildi.

Bulgular: Sistemik sklerozlu hastalarda sağlıklı kontrol grup ile kıyaslandığında depresif semptom skorları an­lamlı olarak yüksekti. Spearman korelasyon analizinin sonuçlarına göre, depresif semptomlar ile eğitim seviyesi, yaygın ağrı, dispne, hastalık aktivite skoru, gastroözefa­geal reflü, disfaji, fonksiyonel durum ve SF-36’ nın mental ve fiziksel skoru arasında anlamlı korelasyon tespit edildi.

Sonuç: Sistemik sklerozlu hastalarda depresif semptom­lar artmıştır. Sistemik sklerozlu hastalarda depresif semp­tomlar özellikle yaygın ağrı, hastalık aktivitesi, disfaji, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi ile ilişkilidir.

Anahtar kelimeler: Sistemik skleroz, depresif semptom, ağrı, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi

Dicle Med J  2013;40 (1):62-67

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.01.0226

Cilt 40, Sayı 1 (2013)