Timuçin Aksu, Çiğdem Tel Üstünışık
Cigdem Tel Ustunisik, Department of Cardiovascular Surgery, Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine, Istanbul, Turkey e-mail: cigdemtel@gmail.com
Management of Cardiac Implantable Electronic Devices removal with cardiopulmonary bypass: A single center experience
Abstract
Objective: Calcaneus is the most often fractured bone of all the tarsal bones in the human skeleton. Initial evaluation of a suspected calcaneal fracture is often assessed with Böhler’s and Gissane’s angles. The aim of this study was to compare the reliability and consistency of measurements of Gissane and Böhler’s angles by using a smartphone application (iPinPoint) and a computer-based program
Methods: A total of 41 patients were included. The measurement of fracture angulation was done by two orthopaedic surgeons twice one month apart using iPinPoint and Sectra. The inter- and intraobserver reliability was measured using intraclass correlation coefficients (ICCs). The intraobserver variabilities between the SECTRA and iPinPoint measurements for each participant were evaluated. Interobserver variability was also determined by comparing the results of Böhler’s and Gissane angles among the surgeons
Results: The mean difference between the two techniques were 0.9° and 0.4° for Gissane and Böhler’s angles, respectively. The intraobserver reliability of Gissane and Bohler’s angles between smartphone and computer for each observer was very good (ICC=0.938 vs. 0.943, ICC= 0.970 vs 0.979, respectively). Interobserver reliability between two observers for SECTRA and iPinPoint results were very good (ICC=0.955, ICC=0.905 respectively).
Conclusion: iPinPoint application can be used for the measurement of Gissane and Bohler’s angles safely. In addition, there are very good results that support it as a reliable and reproducible tool for SECTRA measurements.
Keywords: Calcaneus, fracture, measurement, smartphone, Interobserver reliability, Interobserver reliability
Kardiyak İmplante Edilebilir Elektronik Cihazların kardiyopulmoner bypass ile çıkarılmasının yönetimi: Tek merkez deneyimi
Öz
Amaç: Günümüzde teknolojik gelişmeler sonucunda kalıcı kalp pilleri ve dahili defibrilatörler yaygın olarak kullanılmaktadır. Enfeksiyon ve disfonksiyon bu cihazların hastalardan çıkarılmasının en önemli sebepleridir. Bu cihazların transvenöz olarak çıkarılması önerilen ilk yöntemdir. Transvenöz yöntemlerin başarısız olması, endokardit gelişmesi, vejetasyon veya trombüsün varlığı, bu cihazları çıkarmak için cerrahi yöntemlerin kullanılmasını gerektirir.
Bu çalışmada, kardiyak implante edilebilir elektronik cihazların (CIED) cerrahi olarak çıkarılmasına yönelik tecrübemizi paylaşmayı amaçladık.
Yöntemler: Haziran 2017 ile Ekim 2019 arasında hastanemizde 667 CIED implante edildi ve 10 hastada CIED cerrahi olarak çıkarıldı. Hastaların demografik bilgileri poliklinik dosyalarından ve hastane kayıt sisteminden elde edildi.
Bulgular: Sekiz (%80) hasta erkekti ve yaş ortalaması 55,3±16,4 (22,0-77,0) idi. Tüm vakalarda kalıcı kalp pili sisteminin tamamen çıkarılmasına kalp konseyi tarafından karar verildi. Hastaların 4'üne intraoperatif olarak kalıcı kalp pili reimplantasyonu gerekti.
Sonuç: CIED enfeksiyonu, yüksek mortalite oranları ile ilişkili ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle kalıcı kalp pili ve dahili defibrilatör endikasyonları belirlenirken uzun dönem sonuçlarının dikkate alınmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Anahtar kelimeler: Kardiyak implante edilebilir elektronik cihaz, Kardiyopulmoner bypass, Kardiyak pacemaker.
Dicle Med J 2023; 50 (2): 187-193
Doi: 10.5798/dicletip.1313291
Volume 50, Number 2 (2023)
|