ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - Impact of the COVID-19 Pandemic on Anxiety and Depression Levels in Pregnant Women
Gokce Turan, Mehmet Zeki Taner, Ayla Eser, Ayse Duygu Tufan, Cem Terece, Hasan Huseyin Uckan, Tuncay Nas

Gokce Turan, Gazi University, School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara, Turkey e-mail: drgokceturan@gmail.com

Impact of the COVID-19 Pandemic on Anxiety and Depression Levels in Pregnant Women

Abstract

Objective: Our objectives in this study are to understand the impact of COVID-19 pandemic on mental health during pregnancy and to determine the levels of depression, stress, and anxiety, to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of pregnant women about COVID-19 infection during the pandemic period, to be able to provide evidence-based data to all authorities involved in the prevention of depression and anxiety caused by the COVID-19 pandemic. Our secondary objective is to determine pregnant women's risk and protective factors regarding the levels of anxiety and depression symptoms during the COVID-19 outbreak.

Methods: Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory (BDI) questionnaires were applied to pregnant women to assess depression and anxiety. The same questionnaire was previously applied to pregnant participants for another study before the pandemic. In addition, the same questionnaire was applied to the pregnant participants during the pandemic process. The questionnaire was applied face-to-face to pregnant women admitted to the hospital, while those who could not come to the hospital were given a link to the electronic version of the questionnaire.

Results: A total of 1,527 participants were included in the study. Participants were divided into two groups as pre-pandemic and pandemic-period. Demographic data were similar, while BMI values were significantly higher in the pandemic group (p:0.002). Gravida values were also significantly higher in the pre-pandemic group. The BAI and BDI scores of the group in the pandemic were 21.50±12.15 and 23.61±11.03, respectively, and the BAI and BDI scores of the pre-pandemic group were 12.70±11.78 and 12.33±9.39, respectively. The BAI and BDI scores were significantly higher in the pandemic-period group than in the pre-pandemic group.

Conclusion: BDI and BAI scores increased in pregnant women during the pandemic. It is possible to improve the psychological conditions of pregnant women and prevent complications by recognizing the psychological conditions of pregnant women, provide information and emotional support, and provide other psychological interventions to help them recover.

Keywords: COVID-19, Pregnancy, Depression, Anxiety, Pandemic

COVID-19 Pandemisinin Gebelerdeki Anksiyete ve Depresyon Düzeylerine Etkisi

Öz

Amaç: Bu çalışmadaki primer amaçlarımız COVID-19'un gebelikteki ruh sağlığı üzerindeki etkisini anlamak ve depresyon, stres, anksiyete semptomlarının düzeylerini belirlemek, pandemi dönemindeki gebelerin COVID-19 hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek, COVID-19'un neden olduğu depresyonun ve anksiyetenin önlenmesine görevli olan tüm yetkililerin kanıta dayalı veriler elde etmesine yardımcı olmaktır. Sekonder amacımız ise gebelerin COVID-19 salgını sırasında depresyon ve anksiyete açısından risk ve koruyucu faktörleri belirlemektir.

Yöntemler: Gebelere depresyon ve anksiyete semptomlarının düzeylerini değerlendirmek için Beck anksiyete skalası (BAI) ile Beck Depresyon skalası (BDI) anketleri uygulandı. Aynı anket, pandemi öncesinde başka bir çalışma için gebe katılımcılara daha önce uygulanmıştı. Ek olarak pandemi sürecinde gebe olan katılımcılara da aynı anket uygulandı. Bu anket hastaneye başvuran gebelere yüz-yüze uygulanırken, hastaneye gelemeyenlere anketin elektronik versiyonuna bir bağlantı sağlandı. Hastaların demografik verileri, anket skorları birbiri ile karşılaştırıldı.

Bulgular: Çalışmaya toplam 1527 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar pandemiden önce ve pandemi sürecinde olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Katılımcıların yaş, meslek dağılımları, eğitim durumları ve aylık gelirleri benzer bulunurken (sırasıyla p: 0.957, p: 0.981, p: 0.764, p: 0.957), BMI değerleri pandemi sürecindeki grupta anlamlı daha yüksekti (p: 0.002). Gravida değerleri de pandemi öncesindeki grupta anlamlı olarak daha yüksekti (<0.001). Pandemi sürecindeki grubun BAI ile BDI ölçekleri sırasıyla 21.50 ± 12.15 ve 23.61 ± 11.03, pandemi öncesi grubun BAI ve BDI skorları sırasıyla 12.70± 11.78 ve 12.33± 9.39 idi. BAI ve BDI skorları pandemi sürecindeki grupta pandemi öncesi gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p<0.001 ve p<0.001).

Sonuç: Pandemi sürecindeki gebelerde BDI ve BAI skorlarının arttığı bulundu. Gebelerin psikolojik durumlarını iyileştirmek, gebelerin psikolojik durumlarını tanıyarak komplikasyonları önlemek, bilgi ve duygusal destek sağlamak ve diğer psikolojik müdahaleleri sağlamak ve iyileşmesine yardımcı olmak mümkündür.

Anahtar kelimeler: COVID-19, Gebelik, Depresyon, Anksiyete, Pandemi.

Dicle Med J  2022; 49 (1): 53-65

Doi: 10.5798/dicletip.1086193

Volume 49, Number 1 (2022)