ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - Investigation of the Relationship Between Emotional Intelligence and Quality of Life, and Depression Anxiety Stress in Patients with Osteoarthritis
Halil Alkan, Ömer Bingölbali

Halil Alkan, Muş Alparslan University, Faculty of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation 49100 Muş, Turkey e-mail: fzthalilalkan@hotmail.com

Investigation of the Relationship between Emotional Intelligence and Quality of Life, and Depression, Anxiety, and Stress in Patients with Osteoarthritis

Abstract

Objective: Osteoarthritis (OA) is one of the most common chronic diseases of the musculoskeletal system. The aim of this study is to investigate the relationship between emotional intelligence and quality of life, and depression anxiety stress in patients with OA. Methods: This study was carried out in 61 patients with OA, aged 35-67 years, OA diagnosis follow-up, who applied to the physical therapy and rehabilitation unit of State Hospital. In addition to sociodemographic characteristics of patients with OA who volunteered to participate in the study, the information including the answers they gave for the emotional intelligence scale, quality of life questionnaire and depression anxiety stress scale was recorded.

Result:  A positive, statistical relationship was found between the emotional intelligence and the quality of life (p<0.05). Similarly, a negative, statistical correlation was found between emotional intelligence and depression and stress (p<0.05).

Conclusion: As the emotional intelligence of the patients increases, their negative emotional states decrease and their quality of life increases. Thus, it can be said that a patient with OA with a higher emotional intelligence level will have a lower risk of developing negative moods and have a better quality of life.

Keywords: Anxiety, Emotional Intelligence, Mood, Quality of life

 

Osteoartritli Hastalarda Duygusal Zekâ ile Yaşam Kalitesi ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Amaç: Osteoartrit (OA), kas-iskelet sisteminin en sık görülen kronik hastalıklarından biridir. Bu çalışmanın amacı OA hastaların duygusal zeka ile yaşam kalitesi ve depresyon anksiyete stresi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

Yöntemler: Bu çalışma, Devlet Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesine başvuran, OA tanısı ile takip edilen, yaşları 35-67 arasında değişen 61 OA hastası üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan OA'li hastaların sosyodemografik özelliklerinin yanı sıra duygusal zeka ölçeği, yaşam kalitesi anketi ve depresyon anksiyete stres ölçeğini içeren bilgileri kaydedildi.

Bulgular: Duygusal zeka ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönde istatistiksel olarak bir ilişki olduğu bulundu (p<0.05). Benzer şekilde, duygusal zeka ile depresyon, stres arasında negatif yönde, istatistiksel olarak bir ilişki bulundu (p<0.05).

Sonuç: Hastaların duygusal zekaları arttıkça olumsuz duygu durumları azalmakta ve yaşam kaliteleri artmaktadır. Böylece duygusal zeka düzeyi yüksek olan OA'li bir hastanın olumsuz duygu durum geliştirme riskinin daha düşük olacağı ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacağı söylenebilir.

Anahtar kelimeler: Duygusal zeka, Osteoartrit, Duygu durum, Yaşam kalitesi, Stres.

Dicle Med J  2022; 49 (1): 45-52

Doi: 10.5798/dicletip.1086133

Volume 49, Number 1 (2022)