Ahmet Aydın, Osman Kaçmaz, Mesut Öterkuş, Ökkeş Hakan Miniksar
Mesut Öterkuş, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim dalı, Malatya, Türkiye e-mail: mesutoterkus@hotmail.com
The Relationship Between MPV, RDW, LACTATE, SODIUM and Albumin Levels and Mortality In Intensive Care Patients
Abstract
Objektives: Many parameters such as age, length of hospital stay, need and duration of mechanical ventilation, concomitant comorbidities, infection, and laboratory parameters have an effect on intensive care patient mortality. In our research, we purposed to investigate which of these parameters have an effect on intensive care patient mortality.
Methods: Our study, which was planned retrospectively, included 295 patients over the age of 18 who were hospitalized in the intensive care unit of our hospital between January 2018 and December 2019. They were divied up into two groups as discharged and ex-patients. The relationship between the parameters and mortality was compared between the groups.
Results: The mean age of the patients, of whom 53.6% (n: 158) was male, was 76 years. The presence of neurological diseases, advanced age, and high Apache II score cause a significant increase in the mortality rate. Mortality was higher in patients considered to be intubated. High lactate, high RDW level, and low albumin levels were associated with increased mortality. It was determined that sodium and MPV values did not have a significant relationship with mortality. The mortality rate was found to be lower in patients who were hospitalized for less than 15 days.
Conclusion: RDW, Albumin, and lactate values were found to affect the prognosis of the patients hospitalized in the intensive care unit. Following these values; will be beneficial in terms of starting treatment in the early period.
Keywords: RDW, Albumin, Lactare İntensive Care, Sodium, Mortality.
MPV, RDW, LAKTAT, NA ve Albumin Düzeyleriyle Yoğun Bakım Hasta Mortalitesi Arasındaki İlişki
Öz
Giriş ve Amaç: Yoğun bakım hasta mortalitesine yaş, yatış süresi, mekanik ventilasyon ihtiyacı ve süresi, eşlik eden yandaş hastalıklar, enfeksiyon ve laboratuvar parametreleri gibi birçok parametrenin etkisi vardır. Çalışmamızda bu parametrelerden hangilerinin yoğun bakım hasta mortalitesi üzerine etkisi olduğunu araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Retrospektif planlanan çalışmamıza hastanemiz yoğun bakım servisinde Ocak 2018-Aralık 2019 tarihleri arasında yatan 18 yaş üstü 295 hasta dahil edildi. Taburcu ve ex olan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında, parametrelerin mortalite ile arasındaki ilişkisi karşılaştırıldı.
Bulgular: %53,6’sı (n:158) erkek olan hastaları yaş ortalaması ise 76 yıl olarak bulundu. Nörolojik hastalıkların varlığı, ileri yaş ve yüksek Apache II skoru mortalite oranında anlamlı artışa sebep olmaktadır. Entübe olarak kabul edilen hastalarda mortlite daha yüksekti. Yüksek laktat , yüksek RDW seviyesi ve düşük albumin düzeyi, artmış mortalite ile ilişkili bulundu. Sodyum ve MPV değerinin ise mortalite ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı saptandı. 15 günden az yatışı olan hastalarda ise mortalite oranı daha düşük bulundu.
Sonuç: RDW, Albumin ve laktat değerlerinin yoğun bakımda yatan hastaların prognozu etkilediği görüldü. Bu değerlerin takibinin; erken dönemde tedavinin başlanabilmesi açısından fayda sağlayacaktır.
Anahtar kelimeler: RDW, Albumin , Lactat, Yoğun Bakım, Sodyum, Mortalite
Dicle Med J 2022; 49 (1): 168-175
Doi: 10.5798/dicletip.1086353
Volume 49, Number 1 (2022)
|