Tuna Ertürk, Bülent Barış Güven, Gülten Kevser Ünlükahraman, Ayşın Ersoy
Tuna Ertürk, Department of Anesthesiology, University of Health Sciences, Sultan 2. Abdulhamid Han Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey e-mail: tunaerturk22@yahoo.com
Results of Coupled Plasma Filtration Adsorption (CPFA) Treatment Applied to Critical COVID-19 Patients in Intensive Care Unit
Abstract
Objective: The novel coronavirus, called SARS-CoV-2, causes COVID-19 disease and began a pandemic on a global scale. Uncontrolled cytokine production is observed especially in COVID-19 cases with severe progression and this situation is thought to be one of the causes of more severe disease progression and increased mortality.
In our study, we aimed to assess the efficacy of Coupled Plasma Filtration Adsorption (CPFA) treatment in situations with severe disease progression like sepsis, septic shock and multiple organ failure, considered to be secondary to cytokine storm, in COVID-19 disease.
Methods: Our study retrospectively screened data from 20 patients admitted to our intensive care unit and administered CPFA. CPFA was administered as 10 hours each session and 2 sessions with 12 hours interval.
Results: After our CPFA treatment, there were statistically significant ameliorations in clinical and laboratory findings like SOFA scores, mainly, Horowitz values, fever and IL-6 values.
Conclusion: The CPFA treatment removes the uncontrolled production of harmful cytokines/chemokines and toxic substances from the blood and shows promise in the treatment of the cytokine storm that develops in COVID-19 disease.
Keywords: Coronavirus, Coupled Plasma Filtration Adsorption, COVID-19 disease, cytokine release syndrome, cytokine storm
Yoğun Bakımdaki Kritik COVID-19 Hastalarına Uygulanan Coupled Plasma Filtration Adsorption (CPFA) Tedavisi Sonuçları
Öz
Amaç: SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs, COVID-19 hastalığına sebep olmuş ve küresel ölçekte bir pandemi başlatmıştır. Özellikle ağır seyreden Covid-19 hastalarında kontrolsüz bir sitokin üretimi gözlenmiş ve bu durum hastalık seyrinin ağırlaşmasının ve mortalite artışının önemli bir nedeni olarak düşünülmüştür.
Çalışmamızda Covid-19 hastalarında, sitokin fırtınasına sekonder olduğu düşünülen sepsis, septik şok ve çoklu organ yetmezliği gibi hastalığın ağır seyrettiği durumlarda uygulanan Coupled Plasma Filtration Adsorption (CPFA) tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesini amaçlıyoruz.
Yöntemler: Çalışmamız yoğun bakım ünitemizde yatan ve CPFA uygulanmış 20 hastanın verileri retrospektif taranarak gerçekleştirilmiştir. CPFA uygulamaları, her seans 10 saat olacak şekilde ve 12 saat ara verilmek suretiyle 2 seans olarak yapılmıştır.
Bulgular: CPFA uygulamalarımız sonrası SOFA skorları, Horowitz değerleri, ateş, IL-6 değerleri gibi klinik ve laboratuvar bulgularında istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir.
Sonuç: CPFA tedavisi kontrolsüz üretimi olan zararlı sitokinleri/kemokinleri ve toksik maddeleri kandan temizlemekte ve COVID-19 hastalığında gelişen sitokin fırtınasının tedavisinde umut vadetmektedir.
Anahtar kelimeler: Koronavirus, Coupled Plasma Filtration Adsorption, COVID-19 hastalığı, sitokin salınım sendromu, sitokin fırtınası.
Dicle Med J 2022; 49 (1): 66-76
Doi: 10.5798/dicletip.1086205
Volume 49, Number 1 (2022)
|