Zahide Yalaki, Hacı Mustafa Özdemir, Tuğba Zengin, Metin Işık
Zahide Yalaki, Ankara Training and Research Hospital, Pediatric Clinic Ulucanlar, Ankara, Turkey E-mail: dr_zahide@yahoo.com
ABSTRACT
Objective: The purpose of this study was to investigate the serum levels of selenium, zinc and copper on the etiology of idiopathic scoliosis in adolescents.
Methods: Forty four idiopathic scoliosis patients between 10 and 17 years of age were considered in this study. The vertebra curvature degrees of the patients were between 28° and 82°. The idiopathic scoliosis patients were assigned to two groups based on their vertebra curvature degrees. Curvature degree of 45° and lower was labeled as group 1 and curvature of upper 45° was labeled as group 2. Total blood count, serum levels of selenium, zinc and copper were studied.
Results: Thirty three of the idiopathic scoliosis patients (75%) were female. There was no statistically significant difference in serum zinc and copper levels between idiopathic scoliosis patients and the control group (p> 0.05). Serum selenium levels in idiopathic scoliosis patients were lower than that of the control group and the difference was statistically significant (p< 0.05). In terms of vertebra curvature degree and demographic characteristics of the patients, group 2 age average was significantly higher than that of the group 1 (p< 0.05). When serum selenium, zinc, and copper levels were compared based on the vertebra curvature degrees of the IS patients, no statistically significant difference was observed between group 1 and 2 in laboratory measurements (p > 0.05).
Conclusion: Among the measured trace elements, selenium was lower in the serum of the IS patients. This is the first study in Turkey that we know of about this subject and we think that further studies are needed.
Keywords: idiopathic scoliosis, selenium, zinc, copper
Adolesan İdiyopatik Skolyozda Serum Selenyum, Çinko ve Bakır Düzeylerinin Araştırılması
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada adolesanlardaki idiyopatik skolyozun etiyolojisinde serum selenium, çinko ve bakır düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntemler: Çalışmaya 10-17 yaş arası idiyopatik skolyozu olan 44 hasta alınmıştır. Hastaların vertebra eğrilik dereceleri 280 ile 820 arasında değişiklik göstermiştir. İdiopatik skolyozlu hastalar vertebra eğrilik derecelerine göre 450 altı (grup 1) ve 450 üstü (grup 2) eğrilikler olarak 2 gruba ayrılmıştır. Çocuklarda tam kan sayımı, serum selenyum, çinko, bakır düzeyleri çalışılmıştır.
Bulgular: İdiyopatik skolyozlu hastaların 33’ü (%75) kızdır. İdiopatik skolyozlu hastalar ve kontrol grupları arasında serum çinko ve bakır düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). İdiyopatik skolyozlu hastalarda kontrol grubuna göre serum selenyum düzeyi düşüktür ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Hastaların eğrilik dereceleri ve demografik özelliklerine bakıldığında, grup 2’nin yaş ortalaması, grup 1’e göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksektir (p<0,05). İdiopatik skolyozlu hastaların eğrilik derecelerine göre serum selenyum, çinko ve bakır düzeyleri karşılaştırıldığında grup 1 ile grup 2 arasında laboratuvar ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p> 0,05).
Sonuç: Eser elementlerden olan selenyum idiopatik skolyozlu hastaların serumunda daha düşük bulunmuştur. Çalışmamız bu konuda Türkiye’de yapılan ilk çalışmalardan biridir ve daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Anahtar kelimeler: idiyopatik skolyoz, selenyum, çinko, bakır.
Dicle Med J 2017;44(1):35-42
doi: 10.5798/dicletip.298579
Volume 44, Number 1 (2017)
|