ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - The Factors Affecting Success of Pneumatic Retinopexy in Treatment of Retinal Detachment
Kemal Yüksel, Yasin Şakir Göker, Mehmet Özveren, H.Uğur Çelik, Ahmet Taylan Yazıcı

Kemal Yüksel, Beyoğlu göz eğitim ve araştırma hastanesi, İstanbul, Türkiye Email: drkemal68@gmail.com

ABSTRACT

Objective: To present the factors that influence the suc­cess rate of pneumatic retinopexy on rhegmatogenous retinal detachment treatment.

Methods: Ninety eyes of 29 female and 61 male patient were included to the study. The patient’s age, sex, du­ration of symptoms, the best corrected visual acuities (BCVA) on the time of application, lens status, preopera­tive retinal tear number and location, retinal detachment size, macular involvement, tamponade type, coexisting complications, and anatomic success rates were record­ed at preoperative, postoperative 3rd months and final examination.

Results: Only one treatment session success number was 55 over 90 (61.1%) patients. Median preoperative, postoperative 3rd month and final examination Log­MAR BCVA values were 1.3, 0.5 and 0.5 respectively.(p=0.0001) Preoperative and postoperative other param­eters was not revealed significant differences with one treatment session. However there was a significant posi­tive correlation between the detachment size and ana­tomical success. (p=0.03, r=0.324)

Conclusion: Pneumatic retinopexy is an alternative treat­ment option for the anatomical and functional success in retinal detachment at suitable patients. In our study the success rate was higher in patients with less than 3 clock dial retinal detachment patients.

Key words: pneumatic retinopexy, rhegmatogenous reti­nal detachment, anatomical and functional success

Regmatojen Retina Dekolmanı Tedavisinde Pnömatik Retinopeksi Başarısına Etki Eden Faktörler

ÖZET

Amaç: Regmatojen retina dekolmanı tedavisinde pnöma­tik retinopeksi başarısına etki eden faktörleri sunmak.

Yöntemler: Yirmi dokuz kadın, 61 erkek hastanın 90 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, semptom süresi, başvuru zamanındaki en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), lens durumu, operasyon önce­si yırtık sayısı ve yeri, dekolman boyutu, makula tutulumu, verilen tamponad madde, komplikasyon varlığı ve anato­mik başarı verileri operasyon öncesi, pnömatik retinopek­si sonrası 3. ay ve son kontrolde değerlendirildi.

Bulgular: Tek uygulama başarısı 55 (%61,1) hasta olarak saptanmıştır. Başvuruda, pnömatik retinopeksi sonrası 3. ayda ve son muayenede ortanca EİDGK değerleri sıra­sıyla: 1,3 Logmar, 0,5 Logmar ve 0,6 Logmar olarak sap­tanmıştır (p<0,001). Tek uygulamanın 3. aydaki anatomik başarısı ile yaş, semptom süresi, dekolman kadran boyu­tu, kullanılan tamponad, operasyon öncesi EİDGK, maku­la tutulumu, operasyon öncesi yırtık sayısı, komplikasyon varlığı ve spesifik komplikasyonların ilişkisi yönünden is­tatistiksel olarak bir anlamlılık saptanmadı. Dekolman bo­yutu ile anatomik başarı arasında ise istatistiksel olarak bir anlamlılık vardı (p=0,03).

Sonuç: Pnömatik retinopeksi uygun hasta grubunda de­nenebilecek anatomik ve fonksiyonel olarak başarılı bir tedavi seçeneğidir. Üç saat kadranı altındaki dekolman­larda daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Anahtar kelimeler: pnömatik retinopeksi, yırtıklı retina dekolmanı, anatomik ve fonksiyonel başarı

Dicle Med J  2016;43(2):305-309

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.02.0686

Volume 43, Number 2 (2016)