ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - The Effect of Maternal Hypothyroidism on Fetal Umbilical Cord Brain-Derived Neurotrophic Factor Levels
Hüsnü Alptekin, Nazife Alptekin, Hatice Işık, Yusuf Tanrıkulu, Emel Şahin

Hüsnü Alptekin, Aksinne Mah. Esmetaş Sk. No: 16 Meram/ Konya Email: alptekinhusnu74@hotmail.com

ABSTRACT

Objective: Brain derived neurotrophic factor (BDNF) is the most important neurotrophin, which helps the differen­tiation and growth of central and peripheral neurons, and facilitates synaptic transmission. In this study we aimed to investigate fetal cord BDNF levels of infants born from subclinical and clinical maternal hypothyroidism.

Methods: This study was conducted on a total of 67 preg­nant women who were followed up in Obstetrics and Gy­necology outpatient clinics, 27 with maternal hypothyroid­ism and 40 age-parity matched healthy pregnants without hypothyroidism. Immediately after vaginal or cesarean delivery fetal cord blood samples were taken from these patients and BDNF levels were measured.

Results: BDNF levels of infants born from pregnants with maternal hypothyroidism were significantly lower than the control group (23.3 ± 17.4 ng/dl and 50.7 ± 28.3 ng/dl respectively; p<0.001). In multiple linear regression analysis, while BDNF level was related with maternal hy­pothyroidism and infant sex, it was not associated with mode of delivery, maternal age, total weight gain during pregnancy, gestational age at birth, thyroid stimulating hormone (TSH) levels and other neonatal data.

Conclusion: This study showed that fetal cord BDNF lev­els significantly decreased in infants of the pregnants with hypothyroidism.

Key words: Pregnancy, maternal hypothyroidism, brain derived neurotrophic factor, levothyroxine

Maternal Hipotiroidinin Fetal Umblikal Kord Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör Düzeylerine Etkisi

ÖZET

Amaç: Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) beyin ve periferik dokularda bulunan nöronların farklılaşması, bü­yümesi ve sinaptik iletimi kolaylaştıran en önemli nörotro­findir. Bu çalışmada subklinik ve klinik maternal hipotiroi­dili annelerden doğan bebeklerin kord kanı BDNF düzey­lerini araştırmayı amaçladık.

Yöntemler: Bu çalışma Kadın Hastalıkları ve Doğum po­likliniğinde takip edilen ve doğumları gerçekleştirilen ma­ternal hipotiroidili 27 hasta ile yaş ve parite uyumlu 40 sağlıklı hipotiroidi saptanmayan toplam 67 gebe üzerinde yürütüldü. Bu hastalardan sezaryen ve vajinal doğumdan hemen sonra fetal kord kanı alınarak BDNF düzeylerine bakıldı.

Bulgular: Maternal hipotiroidi grubuna ait gebelerden doğan bebeklerin BDNF düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (sırası ile 23,3 ± 17,4 ng/dl ve 50,7 ± 28,3 ng/dl; p<0,001). Çoklu lineer regresyon modelinde BDNF düzeyi ile maternal hipotiroidi ve bebek cinsiyeti ilişkili iken doğum şekli, anne yaşı, gebelikte alı­nan toplam kilo, doğumdaki gebelik haftası, tiroid stimu­lan hormon (TSH) düzeyi ve diğer neonatal verilerle ilişki bulunmadı.

Sonuç: Bu çalışma maternal hipotiroidili annelerin be­beklerinde fetal kord BDNF düzeylerinde belirgin olarak düşüş olduğunu göstermektedir.

Anahtar kelimeler: Gebelik, maternal hipotiroidi, beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), levotiroksin

Dicle Med J  2016;43(1):107-111

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.01.0647

Volume 43, Number 1 (2016)