Erdal Kaydu, İbrahim Erbağcı, Seydi Okumuş, Ümit Aksoy
Erdal Kaydu, Göz Hastalıkları Kliniği, Nusaybin Devlet Hastanesi, Mardin, Türkiye Email: erdal84kaydu@gmail.com
ABSTRACT
Objective: To evaluate the results of corneal cross-linking with UV-A/riboflavin in patients with progressive keratoconus.
Methods: Forty-seven eyes of 30 patients with progressive keratoconus (16 female, 14 male) were included in the study. Uncorrected and the best corrected distance visual acuities, biomicroscopic findings, intraocular pressure measurements, fundoscopic findings, pachymetric measurements and corneal topography parameters were recorded for each patient.
Results: The mean age of the patients was 18.3±5.34 (range: 8-31) years and the mean follow-up duration was 7±2.4 (range: 3-12) months. Following the procedure, the mean decrease in K1, K2, Kav, spherical and cylindrical values were 0.77 D, 0.85 D, 0.80 D, 0.50 D and 0.74 D, respectively (p<0.05). There were no cases with decrease in visual acuity and significant complication during or after the treatment.
Conclusion: Cross-linking with riboflavin/UV-A in patients with progressive keratoconus is an effective procedure. In addition, the preservation of visual acuity and not seen a significant complication indicate that a safe metod. However, large prospective randomized controlled studies are needed to evaluate the long-term effects of this treatment.
Key words: corneal cross-linking, keratoconus, corneal topography
İlerleyici Keratokonus Olgularında Riboflavin/UV-A ile Korneal Çapraz Bağlama Tedavisinin Sonuçları
ÖZET
Amaç: Keratokonus kliniğinde ilerleme saptanan olgularda, UV-A/riboflavin ile korneal kollajen çapraz bağlama yönteminin sonuçlarının değerlendirilmesi.
Yöntemler: İlerleyici keratokonusu olan 30 olgunun (16 kadın, 14 erkek) 47 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların uygulama öncesi ve sonrasında, düzeltilmemiş ve düzeltilmiş en iyi görme keskinleri, biyomikroskopik bulguları, göz içi basınç ölçümleri, fundus bulguları, pakimetri değerleri ve kornea topografi parametreleri kaydedildi.
Bulgular: Olguların ortalama yaşı 18,3 yıl (8-31) ve ortalama takip süresi 7±2,4 ay (3-12) idi. Uygulama sonrasındaki takipler sonucunda ortalama K1, K2, Kav, sferik ve silindirik değerlerde sırasıyla; 0,77 diyoptri (D), 0,85 D, 0,80 D, 0,50 D ve 0,74 D azalma saptandı (p<0,05). Olguların görme keskinliklerinde azalma saptanmadı, uygulama esnasında ve sonrasında önemli bir komplikasyon görülmedi.
Sonuç: İlerleyici keratokonus hastalarında yapılan UV-A/ Riboflavin ile kollajen çapraz bağlama yöntemi etkin bir prosedürdür. Ayrıca görme keskinliklerinin korunması ve önemli bir komplikasyonun görülmemesi güvenli bir metot olduğunu göstermektedir. Ancak bu tedavinin uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek için daha geniş serili, kontrollü, prospektif ve randomize klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Anahtar kelimeler: korneal çapraz bağlama, keratokonus, korneal topografi
Dicle Med J 2016;43(1):67-72
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.01.0640
Volume 43, Number 1 (2016)
|