Serda Em, Mehmet Çağlayan, Pelin Oktayoğlu, Mehtap Bozkurt, Veysi Ceylan, Kemal Nas
Serda Em, Dicle üniversitesi Tıp Fakültesi; Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Diyarbakır, Türkiye Email: serdaem@hotmail.com
ABSTRACT
Objective: To assess the emotional state in the patients with Benign Joint Hypermobility Syndrome (BJHS) and evaluate associated factors.
Methods: A total of 63 patients with BJHS and 60 healthy controls were included in this study according to Beighton scoring. The findings obtained were recorded by doing musculoskeletal examination after made questioning of the patients. Visual Analog Scale (VAS) was employed to assess the chronic pain of patients. The anxiety and depression state of the patients were evaluated by the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS).
Results: The patient and control group were similar in terms of age. The mean of total Beighton scoring (6.64 ± 1.28) was higher than those of the control group (0.65 ± 0.86) and this difference was statistically significant (p<0.001). The mean anxiety and depression rates in the patients were significantly higher than those in controls (respectively, p<0.05; p<0.01). While HADS-anxiety scoring correlated with both Beighton scoring and VAS pain score, HADS-depression scoring was only correlated with VAS pain score.
Conclusion: The rate of anxiety and depression in the patients with BJHS were significantly higher than those in controls. Also there is a relationship between the hypermobility degree and pain severity and the emotional state. Thus emotional state in the patients with BJHS were taken into account during treatment and management.
Key words: Hypermobility, joint, anxiety, depression
Benign eklem hipermobilite sendromlu hastalarda emosyonel durum ve ilişkili faktörler
ÖZET
Amaç: Benign eklem hipermobilite sendromlu (BEHS) hastalarda emosyonel durumu değerlendirmek ve emosyonel durum üzerine etkili hastalıkla ilgili faktörleri belirlemektir.
Yöntemler: Beighton tanı kriterlerine göre BEHS tanısı konan 63 kadın hasta ve 60 sağlıklı kontrol bu çalışmaya dahil edildi. Hastalar sorgulandıktan sonra kas-iskelet sistem muayeneleri yapılarak elde edilen bulgular kaydedildi. Hastaların kronik ağrılarını değerlendirmek için Vizüel Analog skala (VAS) kullanıldı. BEHS’li hastalar ve kontrollerin anksiyete ve depresyon durumları Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ile değerlendirildi.
Bulgular: Hasta ve kontrol grubu, yaş ortalaması bakımından benzerdi. Hastaların Beighton toplam skor ortalaması (6.64 ± 1.28) kontrol grubundan (0.65±0.86) anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). Ortalama anksiyete ve depresyon oranları açısından hasta ve kontroller arasındaki fark anlamlıydı (sırasıyla, p<0.05; p<0.01). HADÖ anksiyete skoru, hem Beighton skoru ile hem de VAS ağrı skoru ile korele iken, depresyon skoru sadece VAS ağrı skoru ile ilişkiliydi.
Sonuç: BEHS’li hastalarda, sağlıklı kontrollere göre anksiyete ve depresyon oranı anlamlı derecede yüksekti. Aynı zamanda hastalardaki hipermobilite derecesi ve ağrı şiddeti ile emosyonel durum arasında bir ilişki vardı. Bu nedenle BEHS’li hastaların takip ve tedavisinde emosyonel durum göz önüne alınmalıdır.
Anahtar kelimeler: Hipermobilite, eklem, anksiyete, depresyon
Dicle Med J 2014;41(4):671-675
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2014.04.0497
Volume 41, Number 4 (2014)
|