ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - The effects of internet use intensity on quality of life, anxiety and depression scores in pediatric migraine
Emel Torun, Serhat Güler, Mehmet Küçükkoç, Sema Ölçer

Bezmialem Vakıf University Hospital Department of Pediatrics, Fatih, İstanbul Email: dr.emeltorun@gmail.com

ABSTRACT

Objective: We aim to compare the quality of life, anxiety and depression scores of schoolchildren and adolescent migraineurs with healthy subjects according to the intensity of their Internet use.

Methods: The migraine and control groups consisted of 142 migraineurs and 128 healthy children (age 9-17 years), respectively. Subjects were divided into 3 groups according to the intensity of their Internet- use intensity: Group 1: occasional Internet users, Group 2: regular Internet users, group 3: heavy Internet users. The children were divided into two groups according to the age while psychiatric tests were done: school children (<12 years), adolescents (˃12 years). The psychiatric scales were accomplished by the Child Depression Inventory, the State-Trait Anxiety Inventory for Children and the Pediatric Quality of Life Inventory for Children. Statistical analysis was performed with PASW Statistics, v.13.0.

Results: For the children with migraine under 12 years in our study, different intensity of Internet use did not differ from the depression or anxiety scores compared with the control group. In the adolescent group, the scores about emotional role restriction and psychosocial functioning were higher than in the control group to a statistically significant level (p=0.008 and 0.02, respectively).

Conclusion: The misuse of Internet in adolescents with migraine might led to emotional and psychosocial impairment.

Key words: Migraine, intensity of Internet use, quality of life, anxiety, depression, children

İnternet kullanım sıklığının migrenli çocuk hastalarda yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon skorları üzerine etkileri

ÖZET

Amaç: Migren tanısı ile takipli okul çocuğu ve ergenlerin internet kullanım sıklığına göre yaşam kalite indeksi, anksiyete ve depresyon skorlarının, sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntemler: 9-17 yaş arasında, migren tanısı alan 142 hasta ile aynı yaş ve cinsiyetteki 128 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Hastaların öykü, öz ve soy geçmiş ve antropometrik ölçümleri de içeren fizik muayene bulguları kaydedildi. Hastalar ergen (˃12 yaş) ve ergen öncesi (<12 yaş) olarak gruplandırıldı. Her yaş grubu, İnternet kullanım sıklığına göre 3 gruba ayrıldı: Grup 1: seyrek internet kullananlar (< 1 saat/hafta) Group 2: düzenli internet kullananlar (< 2 saat/ gün, haftada birkaç gün), group 3: sürekli internet kullananlar (˃2 saat /gün, haftanın her günü). Psikiatrik testler çocuklar için yaşam kalitesi ölçek formu (Pediatric Quality of Life Inventory for Children: PedQL), çocuk depresyon ölçeği (Child Depression Inventory: CDI) ve nasıl hissediyorum anketi 1,2 (the State-Trait Anxiety Inventory for Children: STAI-C) ile yapıldı.

Bulgular: Yaş, cinsiyet ne antropometrik ölçümlerde gruplar arasında fark saptanmadı. 12 yaşın altındaki hastalarda, kontrol grubu ile migren grubu arasında, internet kullanım sıklığına göre depresyon anksiyete ve yaşam kalitesi skorlarında anlamlı fark saptanmadı. Ergen ve sürekli internet kullanan migren grubunda, duygulanım ile ilgili sorunlar ve başkaları ile ilgili sorunlar kategorisinde, kontrol grubuna göre anlamlı fark saptandı (p=0,008 ve p=0,02).

Sonuç: Ergen hastalarda, internet kullanımının yoğun olması psikososyal ve duygulanım sorunlarına yol açabilir.

Anahtar kelimeler: Migren, internet kullanım sıklığı, yaşam kalite indeksi, anksiyete, depresyon, çocuk

Dicle Med J  2014;41(1):23-28

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2014.01.0367

Volume 41, Number 1 (2014)