Mehmet Ertürk, Özgür Sürgit, Ahmet Arif Yalçın, Fatih Uzun, Özgür Akgül, Muhammet Gürdoğan, İbrahim Faruk Aktürk, Ender Öner, Ali Birant, Abdurrahman Eksik
Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Eğitim ve Araştırma Hast, Kardiyoloji, İstanbul, Türkiye Email: drerturk@gmail.com
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to investigate the correlations between leukocyte counts, the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and slow coronary flow (SCF).
Methods: We evaluated 135 patients undergoing coronary angiography (CAG) within coronary artery disease (CAD) indication. We divided patients into three groups according to the CAG findings. Group 1 consisted of 45 patients with an SCF pattern; group 2 consisted of 45 patients with at least 50% lumen narrowing in at least one epicardial coronary artery; and group 3 (control group) consisted of 45 patients with normal coronary arteries. The quantification of the coronary flow was assessed using the thrombolysis in myocardial infarction (TIMI) frame count method for each of the coronary arteries. Blood samples were collected from the patients after a 12 h overnight fasting. The NLR ratio was calculated from the automated complete blood count.
Results: NLR in CAD was higher than in both the SCF and control groups (p=0.008, p<0.001, respectively). However, there was no statistically significant difference between SCF and control group (p=0.768). Neutrophil counts in CAD were higher than in both SCF and control groups, but only the difference between CAD and SCF groups was statistically significant (p=0.010).
Conclusion: Our study revealed that circulating neutrophil counts and NLR were related to the coronary artery disease, as expected.
Key words: Neutrophil-to-lymphocyte ratio, leukocyte subtype, slow coronary flow, coronary artery disease
Nötrofil/Lenfosit oranı ile yavaş koroner akım arasındaki ilişkinin incelenmesi
ÖZET
Amaç: Çalışmamızda yavaş koroner akım (SCF) ile nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve lökosit alt tipleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Çalışmaya; koroner arter hastalığı şüphesiyle koroner anjiyografisi yapılan toplam 135 hasta alındı. Hastalar koroner anjiyografisi sonucuna göre üç gruba ayrıldı: yavaş koroner akım saptanan 45 hasta grup 1, en az bir koroner arterinde 50% ve üzerinde darlık saptanan 45 hasta grup 2 ve normal koroner arterlere sahip 45 kişi ise grup 3’e (kontrol grubu) dahil edildi. Koroner yavaş akım tanısı her bir koroner arterin TIMI kare sayısı hesaplanarak kondu. Tüm hastalardan 12 saatlik açlık sonrası kan örnekleri alındı. NLR oranı tam kan sayımından faydalanılarak hesaplandı.
Bulgular: Nötrofil/lenfosit oranı koroner arter hastalığına sahip olanlarda, yavaş koroner akım ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,008 ve p<0,001). Fakat NLR oranı yavaş koroner akım ve kontrol grubunda benzer bulundu (p=0.768). Nötrofil sayıları koroner arter hastalığı grubunda SCF ve kontrol grubuna göre daha yüksekti, ancak sadece koroner arter hastalığı ve yavaş koroner akım grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,010).
Sonuç: Çalışmamızda nötrofil sayısı ve nötrofil/lenfosit oranı ile koroner arter hastalığı arasında ilişki saptanırken, yavaş koroner akım ile ilişki saptanmadı.
Anahtar kelimeler: Nötrofil/lenfosit oranı, lökosit alt tipleri, yavaş koroner akım, koroner arter hastalığı
Dicle Med J 2013;40(4):537-542
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.04.0329 Volume 40, Number 4 (2013)
|