Mustafa Arı, Yasin Bez, Yusuf Kaya, Yüksel Kıvrak
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilimdalı Serinyol- Hatay, Türkiye Email: drkaan1976@gmail.com
ABSTRACT
Objectives: We aimed to inverstigate changes in family functions in patients with premature ejaculation.
Materials and methods: In the present study, study group were randomly selected from Mustafa Kemal University Medical School Research and Training Hospital Urology Department outpatients clinic. Control group were selected among healthy volunteers. Totally 30 patients were included in the PE group and 30 healthy volunteers were included in the control group. Subjects were examined by the same psychiatrist. Beck Anxiety Inventory and Family Assessment Scale were applied to both groups
Results: Compared with the control group, premature ejaculation patients had significantly higher anxiety scores (p=0.001) and more deterioration in problem solving (p=0.001), communication (p=0.022), affective responsiveness (p=0.011), behavior control (p=0.032), and affective involvement in their families (p=0.011). There were no difference in terms of roles and general functions scores (p>0.05).
Conclusion: It can be concluded that there is deterioration in family functions in patients with premature ejaculation, Therefore, approaches targeting family functions may be beneficial in the treatment of these patients.
Key words: Premature ejaculation, anxiety, family functioning.
Akkiz prematür ejakülasyon hastalarında ailesel işlevlerdeki değişiklikler
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada akkiz prematür ejakülasyonu (PE) olan bireylerde ailesel işlevlerdeki değişikliklerin araştırılması amaçlandı.
Gereç ve yöntem: Çalışmamızda PE grubu Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Üroloji polikliniğine başvuran hastalardan seçildi. Kontrol grubu ise sağlıklı gönüllüler arasından seçildi. Üroloji polikliniğinde hastalar ejakülasyon süresine göre incelendi. Bir dönem herhangi bir şikayeti olmadığı halde bir süredir ejakülasyon süresi bir dakikadan kısa olan ve bundan şikayeti olan bireylerde PE olduğu kabul edildi. Toplam 30 katılımcı PE grubu olarak, 30 sağlıklı gönüllü de kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Daha sonra bu katılımcılar psikiyatr tarafından değerlendirildi. Tüm katılımcılara Beck Ansiyete Ölçeği ve Aile Değerlendirme Ölçeği uygulandı.
Bulgular: PE grubunda anksiyete düzeyi kontrol grubundan daha yüksekti (p=0.001). Aile değerlendirme ölçeğinde PE grubunda problem çözme (p=0.001), iletişim (p=0.022), duygusal cevap verebilme (p=0.011), davranış kontrolü (p=0.032), gereken ilgiyi gösterme (p=0.011) alt ölçeklerinde puanlar kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Genel fonksiyonlar (p=0.217) ve roller (p=0.133) açısından anlamlı farklılığa rastlanmadı (p>0.05).
Sonuç: PE hastalarında ailesel işlevlerde bozulma olduğu söylenebilir, dolayısıyla bu hastaların tedavisinde ailesel işlevlere yönelik yaklaşımlar fayda sağlayabilir.
Anahtar kelimeler: Prematür ejakülasyon, anksiyete, ailesel işlevler.
Dicle Med J 2011;38 (2):174-178
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2011.02.0010 Volume 38, Number 2 (2011)
|