İsa Özbay, Ahmet Alp, Cem Karaçelik, Reşit Murat Açıkalın, Hasan Hüseyin Balıkçı, Osman Karaaslan
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır, Türkiye Email: isaozbay@yahoo.com
ABSTRACT
Objective: In this study, the children, who has chronic otitis media with effusion were investigated according to symptomatology of allergic rhinitis and skin prick test and coexistence of allergic rhinitis.
Materials and methods: This study included 65 pediatric patients who consisted of 43 patients with EOM and 22 people without otitis media with effusion between October 2010 and May 2011. History, physical examination, laboratory work up was noted to form papers. People were questioned according to symptomatology of allergic rhinitis. Skin prick tests were done and results were noted.
Results: At the end of study, significant differences were found between groups symptomatologically (p<0.05). Although significant differences were not found between groups according to skin prick test (p>0,05), the frequency of positive skin prick test were higher in patients than control subjects.
Conclusion: When the etiology of chronic otitis media with effusion investigated, it must be considered that patients should be questioned for allergic rhinitis.
Key words: Otitis media with effusion, allergic rhinitis, skin prick test
Kronik efüzyonlu otit mediası olan çocuklarda nazal alerjinin semptomatoloji ve deri prick testi ile değerlendirilmesi
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada, kronik efüzyonlu otitis media (EOM) bulunan çocuklar, nazal alerji yönünden semptomatolojik olarak ve deri prick testi ile değerlendirilmiş; alerjik rinitin, EOM hastalığı ile birlikteliği ve EOM etiyolojisindeki önemi araştırılmıştır.
Gereç ve yöntem: Çalışma Ekim 2010 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran toplam 43 EOM’ li çocuk hasta ve toplam 22 kontrol (EOM hastalığı olmayan) grubu olmak üzere toplam 65 olgu üzerinde yapılmıştır. Olguların anamnez, fizik muayene ve laboratuvar tetkikleri tarafımızca düzenlenen formlara kaydedildi. Olgular alerjik rinit açısından semptomatolojik olarak sorgulandı. Olgulara deri prick testi yapılarak sonuçları kaydedildi.
Bulgular: Semptomatoloji açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanırken (p<0.05), deri prick testi ile istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ayrıca EOM’si olan grupta multitest alerji testinin pozitiflik oranının anlamlı bir şekilde kontrol grubundan daha yüksek olduğu gözlemlendi.
Sonuç: Özellikle kronik EOM’ si olan hastalarda allerjik rinitin komorbid bir durum olabileceği dikkate alınmalıdır.
Anahtar kelimeler: Efüzyonlu otitis media, alerjik rinit, deri prick testi
Dicle Med J 2013;40 (1):68-74
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.01.0227 Volume 40, Number 1 (2013)
|