Yasemin Bayram, Mehmet Parlak, Aytekin Çıkman
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Van, Türkiye Email: mehmetparlak65@hotmail.com
ABSTRACT
Objective: The aim of this retrospective study was to determine the frequency rates of Giardia and E.histolytica/ E.dispar and their distribution by years as well as age groups and gender distribution during a four-year period.
Materials and methods: A total of 9911 stool samples sent to our laboratory between January 2008 and December 2011 were tested for parasites. Native-Lugol and formol ethyl acetate sedimentation methods were utilized for microscopic identification of Entamoeba sp. and Giardia trophozoites and cysts in fresh stool samples. Additionally, trichrome staining was performed in stool samples where the distinctive diagnosis could not be confirmed.
Results: From a total of 9911 stool samples analyzed during the study, 4.7% were positive for Giardia and 6.2% were positive for Entemoeba histolytica/ Entemoeba dispar. Of Giardia-positive patients 57% were male and 43% female. Similarly, 56% of Entemoeba histolytica/ Entemoeba dispar positive patients were male and 44% were female. Both parasites’ higher frequency rates seen in male groups were found statistically significant (p<0.01).
Conclusion: It is seen that intestinal protozoon infections are still present as an important public health problem in our region. In order to prevent this problem, personal hygiene and sanitation rules education for community as well as infrastructure improvements are necessary.
Key words: Giardia, Entemoeba histolytica/ Entemoeba dispar, prevalence
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Giardia intestinalis ve Entamoeba histolytica/dispar prevalansı: Dört yıllık izlem
ÖZET
Amaç: Çalışmada dört yıllık sürede Giardia intestinalis ve Entemoeba histolytica/ Entemoeba dispar saptanma oranı, yıllar göre dağılımı ile yaş grupları ve cinsiyete göre dağılımının retrospektif olarak belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Ocak 2008 ile Aralık 2011 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen 9911 dışkı örneği parazitolojik yönden incelenmiştir. Taze dışkı örneklerinde Entamoeba sp., Giardia trofozoit ve kistlerinin mikroskobik teşhisi için nativ-lugol, formol etil asetat ile sedimantasyon yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca amiplerin ayırıcı tanısının yapılamadığı dışkı örneklerine Trichrome boyama yöntemi uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışma süresince araştırılan 9911 dışkı örneğinin %4,7’sinde Giardia ve %6.2’sinde ise E.histolytica/ E.dispar pozitifliği saptanmıştır. Giardia pozitif olan hastaların %57’si erkek ve %43’ü kadın olarak belirlenirken buna benzer olarak E.histolytica/ E.dispar pozitif olan hastaların %56’sı erkek ve %44’ü de kadın olarak saptanmıştır. Her iki parazitin de erkeklerde daha sık görülmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.01)
Sonuç: Toplum sağlığı üzerine olan etkileri yönünden bağırsak protozoonlarının yöremiz için hâlâ önemli bir sağlık sorunu olduğu görülmektedir. Bunun önüne geçebilmek için; toplumun kişisel hijyen ve sanitasyon kuralları hakkında bilgilendirilmesi ve alt yapı sorunlarının iyileştirilmesinin gerekli olduğu düşüncesindeyiz.
Anahtar kelimeler: Giardia, Entemoeba histolytica/ Entemoeba dispar, prevalans
Dicle Med J 2013;40 (1):40-44
doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.01.0221 Volume 40, Number 1 (2013)
|