ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Evaluation of the Effect of Pycnogenol on Tuba Uterina Tissue in Female Rats with Experimental Ischemia / Reperfusion Model
Mukadder Sunar, Gülce Naz Yazıcı

Gülce Naz Yazıcı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Erzincan, Türkiye e-mail: gulcenazyazici.ank@gmail.com

Evaluation of the Effect of Pycnogenol on Tuba Uterina Tissue in Female Rats with Experimental Ischemia / Reperfusion Model

Abstract

Objective: Ovarian torsion, which affects females of all ages, is a gynecological emergency. Adnexal torsion is uncommon, occurring most often during reproductive years. Torsion of the normal adnexa, which is rare, is more common among children than adults. Typically, one ovary is involved, but sometimes tuba uterina is also involved. Adnexal torsion is defined as at least one full turn around the midline of the adnexa, ovary or, more rarely, the tuba uterina alone, including the infundibulopelvic and tubo-ovarian ligaments. In this study, we aimed to investigate the possible protective effect of pycnogenol (PYC), an antioxidant, against ischemia / reperfusion (IR) tuba uterina tissue damage induced by experimental adnexal torsion in female rats by histological and biochemical methods.

Method: 18 Wistar albino female rats were randomly divided into 3 groups. Group 1 was determined as Healthy control (K), Group 2 as I / R Group (IR), and Group 3 as I / R + Pycnogenol Group (PIR). Ischemia in the right adnexa was created with vascular clips. After ischemia was applied for two hours, the adnexa was reperfused for more two hours. At the end of the experiment, the subjects were sacrificed under high anesthesia and the tissues obtained were evaluated. Subsequently, malondialdehyde (MDA) and total glutathione (tGSH) levels were biochemically investigated in the tuba uterina tissues of rats. At the same time, the tissues were evaluated histopathologically by performing routine histological methods.

Results: MDA levels are evaluated in the study; when compared with the K group, a statistically significant increase in the IR group, and a similarity in the K and PIR group MDA levels were found. When compared with the K group, a significant decrease in tGSH levels was observed in the IR group, and similarity was observed between the IR and PIR groups. In histopathological evaluations, it was observed that IR application caused significant epithelial degeneration, hemorrhage, edema, PMNL infiltration and congestion / dilatation in blood vessels in the tubular uterine tissue. It was noticed that the histopathological changes in the PIR group decreased considerably. Particularly, PMNL infiltration and hemorrhage were found to be quite intense in the IR group and these changes were found to be statistically significant in the PIR group.

Conclusion: By making biochemical and histopathological evaluations of our study, we supported these evaluations with statistical analyzes. As a result, we concluded that PYC, which we used as an antioxidant, had a protective effect on histopathological and biochemical aspects against AT-induced tuba uterina IR damage in female rats.

Keywords: Tuba uterina, İschemia / reperfusion, Pycnogenol.

Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Adneksiyal torsiyon; en önemli jinekolojik acil durumlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Adneksiyal torsiyondan etkilenen organlarda biri de tuba uterinadır. Ovaryum ve tuba uterinayı içeren adneksiyal torsiyon, bu yapıların infundibulopelvik ve tuba – ovaryum ligamentinin oluşturduğu bir merkez hat etrafında bükülerek dönmesi olarak tarif edilmektedir. Bu çalışmada, dişi sıçanlarda deneysel adneksiyal torsiyon ile oluşturulan iskemi /reperfüzyon (IR) tuba uterina hasarına karşı bir antioksidan olan pycnogenol ’un (PYC) olası koruyucu etkisini histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle incelemeyi amaçladık.

Yöntemler: 18 adet Wistar albino cinsi dişi sıçan randomize olarak 3 gruba ayrıldı. 1. Grup Sağlıklı kontrol (K), 2. Grup I/R Grubu (IR), 3. Grup I/R + Pycnogenol Grubu (PIR) olarak belirlendi. Sağ adneksa iskemi durumu vasküler klipslerle oluşturuldu. İki saat boyunca iskemi uygulandıktan sonra adneksa 2 saat boyunca reperfüze edildi. Daha sonra sıçanlar yüksek doz anestezi altında sakrifiye edilerek; tuba uterina dokularında malondialdehit (MDA) ve toplam glutatyon (tGSH) seviyeleri ile biyokimyasal olarak incelendi. Aynı zamanda dokular, rutin histolojik tespit ve takip yöntemlerinden geçirilerek histopatolojik olarak değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmada MDA seviyeleri değerlendirildiğinde; K grubu ile karşılaştırıldığında IR grubunda istatistiksel anlamlı artış, K ve PIR grubu MDA seviyelerinde ise benzerlik tespit edildi. tGSH seviyelerinde yine K grubu ile karşılaştırıldığında IR grubunda anlamlı düşüş, IR ve PIR grupları arasında ise benzerlik gözlemlendi. Histopatolojik değerlendirmelerde ise, IR uygulamasının tuba uterina dokusunda belirgin epitelyal dejenerasyon, hemoraji, ödem, PMNL infiltrasyonu ve kan damarlarında kongesyon /dilatasyona neden olduğu gözlemlendi. PIR grubunda ise bahsedilen histopatolojik değişimlerin oldukça azaldığı dikkati çekti. Özellikle PMNL infiltrasyonu ve hemorajinin, IR grubunda oldukça yoğun olduğu ve bu değişimlerin PIR grubunda istatistiksel anlamlı olarak azaldığı tespit edildi.

Sonuç: Çalışmamızın biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler yaparak bu değerlendirmelerimizi istatistiksel analizler ile de destekledik. Sonuç olarak, dişi sıçanlarda AT ile oluşturulmuş tuba uterina IR hasarına karşı, antioksidan olarak kullanmış olduğumuz PYC ’nin histopatolojik ve biyokimyasal yönlerden koruyucu etkisi olduğu kanısına vardık.

Anahtar Kelimeler: Tuba uterina, İskemi / Reperfüzyon, Pycnogenol

Dicle Med J  2022; 49 (1): 203-212

Doi: 10.5798/dicletip.1086382

Cilt 49, Sayı 1 (2022)