ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - Does the minor trauma during pregnancy have any effect on perinatal outcome?
Neslihan Yerebasmaz, Derya Akdağ Cırık, Şirin Aydın, Mualla Koçer, Fulya Kayıkçıoğlu, Leyla Mollamahmutoğlu

Neslihan Yerebasmaz, Etlik Zubeyde Hanim Women’s Health Teaching and Research Hospital, Ankara, Turkey Email: neslihanyerebasmaz@hotmail.com

ABSTRACT

Objective: Women having major trauma during pregnancy are at increased risk for both maternal and fetal morbidity. However, the association between minor trauma and adverse perinatal outcomes is still unknown. Therefore, we aimed to analyze the incidence of minor trauma in pregnancy and effect on the outcomes of pregnancy.

Methods: The data of patients, who were admitted to the emergency service of Etlik Zübeyde Hanım Women’s Health Training and Research Hospital between January 2013 and December 2014, were evaluated. A total of 283 patients (0.3%), who had minor trauma during pregnancy, were included in the study. Demographic and obstetric data were analyzed with descriptive statistics. Additionally, antenatal complications and pregnancy outcomes were evaluated in 188 patients, who were followed during pregnancy and delivered their babies at our hospital

Results: During the study period, of 105,727 women who were admitted to the emergency service of our hospital, 283 (0.3%) had minor trauma during pregnancy. The causes of minor trauma, in order of frequency, included home accidents (81.3%), domestic violence (9.9%) and traffic accidents (8.8%). Preterm delivery has been the most frequently antenatal complication observed in these patients (15.4%).

Conclusion: Home accidents and domestic violence are the most common causes of minor trauma during pregnancy, and the patients are particularly at risk during the second trimester. The patients must be cautioned regarding the risk of preterm delivery and advised to attend regular pregnancy follow-up visits due to the fact that these patients have a higher risk of preterm delivery.

Key words: Minor trauma, pregnancy, antenatal complication, preterm delivery

Gebelikteki minör travmanın gebelik sonuçlarına etkisi var mı?

ÖZET

Amaç: Gebeliğinde major travma yaşayan kadınlarda hem maternal hem de fetal mortalite artmıştır. Ancak gebelikteki minör travma ile kötü perinatal sonuçlar arasında ilişki olup olmadığı bilinmemektedir. Bu çalışmada gebelikte minör travmaya maruz kalma sıklığı ve gebelikte minör travmaya maruziyetin gebelik sonuçlarına etkisi araştırıldı.

Yöntemler: Ocak 2013-Aralık 2014 tarihleri arasında Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi kadın doğum acil servisine başvuran 105727 hasta verisi incelendi. Hastalardan gebe olan ve gebeliğinde minör travma öyküsü olan 283 (%0,3) gebe çalışmaya dahil edildi. Gebelerin demografik özellikleri tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerle belirlendi. Çalışma grubumuzdaki gebelerden hastanemizde takip edilen ve doğum yapan 188 hastanın bilgilerine ulaşıldı. Bu gebelerin antenatal komplikasyonlar ve gebelik sonuçları incelendi.

Bulgular: Çalışma periyodunda hastanemiz acil servisine başvuran 105727 kadından 283'ü (%0,3) gebe ve acile başvuru nedeni minör travma idi. Sıklık sırasına göre minör travmalar ev içi kazalar (%81,3), aile içi şiddet (%9,9) ve trafik kazaları (%8,8) olarak bulundu. Bu gebelerden hastanemizde takip edilen ve doğuran 188 hastanın verileri incelendiğinde en sık saptanan komplikasyon preterm doğum olarak bulundu (%15,4).

Sonuç: Ev içi kazalar ve aile içi şiddet gebelikte minör travmaların en sık nedenleridir. Gebelerde özellikle 2. trimesterde minör travma riski daha fazla bulunmuştur. Gebeliği sırasında minör travmaya maruz kalan gebelerde preterm doğum riski artmıştır. Bu gebeler preterm eylem ve doğum riski konusunda bilgilendirilmeli ve gebelik takiplerini daha dikkatli yaptırmaları önerilmelidir.

Anahtar kelimeler: Gebelik, minör travma, antenatal komplikasyon, preterm doğum

Dicle Med J  2015;42(4):410-415

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2015.04.0600

Volume 42, Number 4 (2015)