ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Clinicohematological Profile of Pancytopenia: A Study from a Tertiary Care Hospital
Monika Gupta, Abha Chandna, Sanjay Kumar, Sant Prakash Kataria, Sonia Hasija, Gajender Singh, Rajeev Sen

Monika Gupta, 17/8 FM, Medical enclave PGIMS Rohtak, Haryana, India Email: monikashashwat@hotmail.com

ABSTRACT

Objective: Pancytopenia is a clinicohematological prob­lem with wide spread discriminated diagnosis. A through evaluation of patient is necessary to identify the cause as large number of patients has reversible etiology and early diagnosis may be lifesaving. Diagnosis of pancyto­penia requires microscopic examination of bone marrow aspirates to assess the overall cellularity and morphol­ogy. This study was conducted with the aim to find out the cause of pancytopenia on the basis of bone marrow findings.

Methods: The present study was conducted in the de­partment of pathology over a period of one year. A total of 169 patients were included in the study that fulfilled the criteria of pancytopenia. A detailed clinical history and physical examination followed by complete blood count, peripheral smear examination and bone marrow aspira­tion was done in all cases.

Results: There was slight male predominance with male to female ratio of 1.2:1. The majority of patients were in second and third decade. The main cause of pancytope­nia was megaloblastic anemia followed by mixed nutri­tional deficiency anemia and others.

Conclusion: This study emphasized that in developing countries like India majority of the patients had reversible etiology and patients can be put on a trial of hematinics and close haematological follow up.

Key words: Pancytopenia, bone marrow, megaloblastic anemia, aplastic anemia

Pansitopeninin Klinik ve Hematolojik Profili: Bir Üçüncü Basamak Hastane Çalışması

ÖZET

Amaç: Pansitopeni geniş bir ayırıcı tanı yelpazesi olan klinik ve hematolojik bir problemdir. Hastaların detaylı bir incelemesi gerekmektedir çünkü etiyolojide geri dönü­şümlü bir etiyoloji olabileceği gibi erken patolojinin hayat kurtaracağı ciddi bir patolojide sorumlu olabilir. Pansito­peni tanısında kemik iliğinin hücresel ve morfolojik ince­lenmesi için kemik iliği aspirasyonu gerekmektedir. Bu çalışma, kemik iliği bulguları temelinde pansitopeninin nedenini bulmak amacıyla yapılmıştır.

Yöntemler: Bu çalışma bir yıl süre içinde patoloji bölü­münde gerçekleştirilmiştir. Pansitopeni kriterlerini karşı­layan 169 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olgularda, tam kan sayımı, periferik yayma incelemesi ve kemik iliği aspirasyonu takiben ayrıntılı klinik öykü ve fizik muayene yapıldı.

Bulgular: Erkek kadın oranında erkek lehine hafif bir bas­kınlık vardı: 1/1.2. Hastaların büyük bir çoğunluğu, 10 lu ve 20 li yaşlarındaydılar. Pansitopenin ana nedeni mega­loblastik anemi ve ardından beslenme yetersizliği anemisi ve diğer nedenler olarak görüldü.

Sonuç: Bu çalışma göstermiştir ki Hindistan gibi geliş­mekte olan ülkelerde pansitopeni etiyolojisi çoğunlukla geri dönüşümlü nedenlere bağlıdır ve bu ülkelerde hasta­lara kan yapıcı vererek yakın hematolojik takipleri önem­lidir.

Anahtar kelimeler: Pansitopeni, kemik iliği, megaloblas­tik anemi, aplastik anemi

Dicle Med J  2016;43(1):5-11

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.01.0629

Cilt 43, Sayı 1 (2016)