ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Seroprevalance of Toxoplasma gondii, rubella and cytomegalovirus among pregnant women
Murat Bakacak, Mehmet Sühha Bostancı, Bülent Köstü, Önder Ercan, Salih Serin, Fazıl Avcı, Zeyneb Bakacak

Sütçü imam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Kahramanmaraş.     Email: drmuratbakacak@gmail.com

ABSTRACT

Objectives: In this study, we purposed to investigate seroprevalences of Toxoplasma gondii, rubella and cytomegalovirus for three different age groups and compare these results to other studies determined in our country and in literature.

Methods: We determined retrospectively seroprevalence of Toxoplasma gondii, rubella and cytomegalovirus among all of 16-49 aged pregnant women admitted to our hospital between January 2012 and December 2013.

Results: Seropositivity rates of IgM and IgG for toxoplasma, rubella and cytomegalovirus were found as 2,26% and 17.5%, 93,2% and 0,2%, also 99,3% and 3,2%, respectively. While seropositivite of IgG for Toxoplasma was detected to correlate with increasing patient age positively, seropositivity of IgM for Toxoplasma was negatively. Seropositivities of IgM and IgG for rubella decreased with increasing patient age were found. The seropositive rates of cytomegalovirus in age of 36-49 patients group were detected the lowest rate.

Conclusion: We think that while screening of three infections were decided or not, current seropositive rates investigated screening in that places should know acoording to ages and need to assessment of socioeconomic status and meal practices. We recommend screening for these infections because of Toxoplasma and Cytomegalovirus infections are seen often in our region more that other region in our country.

Key words: Seroprevalance, Toxoplasmosis, Rubella, Cytomegalovirus

Gebelerde Toxoplasma gondii, rubella ve sitomegalovirüs seroprevalansı

ÖZET

Amaç: Biz bu çalışmada Kahramanmaraş ili içerisinde toksoplazma gondii, rubella ve CMV'nin üç farklı yaş grubundaki seropozitivitesini incelemeyi, bu değerlerin literatürde yer alan ve ülkemizde yapılan diğer çalışmalar ile karşılaştırmayı amaçladık.

Yöntemler: Ocak 2012- Aralık 2013 tarihleri arasında normal gebelik takibi amacıyla hastanemize başvuran 16-49 yas arasındaki tüm gebelerde Toxoplasma gondii, rubella ve sitomegalovirüs seroprevalansı retrospektif olarak arastırıldı. Yaş gruplarına göre değerlendirme yapıldı.

Bulgular: Çalışmamızda seropozitivite oranları yüzde olarak hesaplandığında Toxoplasma IgG: 47,1; IgM: 2,26; Rubella IgG: 93,2; IgM: 0,2; CMV IgG: 99,3; IgM: 3,2 olarak tespit edilmiştir. Toksoplazma IgG seropozitifliğinin yaş artışı birlikte arttığı saptanırken, toksoplazma IgM seropozitifliğinin ise yaş artışı ile birlikte azaldığı saptanmıştır. Rubella IgM ve IgG taramasında yaş artışı ile birlikte seropozitifliğin azaldığı tespit edilmiştir. Sitomegalovirüs seropozitivite oranı 36-49 yaş grubunda en düşük olarak bulundu.

Sonuç: Her üç ajan için de tarama yapıp yapmama kararı verilirken, tarama yapılacak bölgedeki güncel seropozitivite oranlarının yaşlara göre bilinmesinin gerektiğini, bölgedeki sosyoekonomik koşulların ve yeme alışkanlıklarının da gözönünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz. Bölgemizde toxoplasma ve sitomegalovirüs infeksiyonları ülkemizin diğer bölgelerine göre daha sık görüldüğünden tarama yapılmasını öneriyoruz.

Anahtar kelimeler: Seroprevalans, toksoplazmozis, rubella, sitomegalovirüs

Dicle Med J  2014;41(2):326-331

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2014.02.0425

Cilt 41, Sayı 2 (2014)