ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Oculoglandular tularemia: A case report
Yasemin Altuner Torun, Mustafa Öztürk, Dilek Ulubaş, Fatmagül Başarslan, Vefik Arica

Kayseri Education and Research Hospital, Pediatric Hematology Clinic, Kayseri, Turkey, Email: fatmagulbasarslan@hotmail.com

ABSTRACT

Tularemia is an infection disease caused by Francisella tularensis. It is primarily a zoonosis, affecting mainly the rodents, which can serve as a reservoir for the microorganism. The transmission to human usually occurs through several ways such as a bite of the vectors, by handling an infected carcass or by taking in a contaminated food orally. There are seven clinical forms of the disease that makes up of depending on the body entrance. The ulceroglandular form is the most fre-quently encountered manifestation but those at least seen is the oculoglandular form. Tularemia may cause outbreaks in many part of the world. Small epidemics were reported from the Marmara and the Black Sea regions of Turkey. The adole-san case was presented with upper cervical lymphadenopathy and orbital swelling. It was diagnosed as tularemia by the positivity of the tularemia microaglutination test, and treated by streptomycin. We aimed to share in such as a rare case to refresh our knowledge and consideration at all.

Key Words: Francisella tularensis, tularemia, oculoglandular.

ÖZET

Tularemi Francisella tularensisʼin sebep olduğu bir infeksiyon hastalığıdır. Başlıca, mikroorganizmalar için bir reservuar olan kemirgenleri etkileyen zoonozdur. İnsana bulaşması vektörlerin ısırmasıyla, enfekte hayvan leşleri ile temas veya kontami-ne yiyeceklerin oral alınması gibi muhtelif yollarla olur. Vücuda giriş yerine bağlı olarak yedi klinik formu vardır. Ülseroglan-duler form en sık, oküloglandüler form ise en az görülen şeklidir. Tularemi dünyanın pek çok yerinde salgınlara yol açabilir. Türkiyeʼde Marmara ve Karadeniz bölgesinde küçük salgınlar bildirilmiştir. Üst servikal lenfadenopati ve orbital şişlik ile baş-vuran adolesan hastaya tularemi mikroaglutinasyon test pozitifliği ile tularemi tanısı kondu ve streptomisinle tedavi edildi. Biz bu oldukça nadir görülen olguyu paylaşarak bilgi ve değerlendirmelerimizi tazelemeyi amaçladık.

Anahtar kelimeler: Francisella tularensis, tularemi, oküloglandüler.

Cilt 39, Sayı 1 (2012)